Külföld

Svájc felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást

Svájc pénteken úgy döntött, hogy teljes mértékben felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást, csatlakozva az Európai Unió hasonló intézkedéséhez.

Svájc felfüggeszti az Oroszországgal kötött vízumkönnyítési megállapodást
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A megállapodást 2009-ben kötötték.

A svájci kormány tájékoztatása szerint nem arról van szó, hogy általános vízumtilalmat rendelnek el az orosz állampolgárokkal szemben, hanem arról, hogy ismét a rendes eljárást, azaz a vízumkódex szabályait alkalmazzák.

A közlemény magyarázatából kiderült, Svájcnak érdekében áll, hogy hozzájáruljon a közös és egységes európai szintű vízumpolitikához, amely nélkül azt kockáztatná, hogy megnő a külföldi képviseleteinél az uniós határozatokat kijátszani kívánó orosz állampolgárok által benyújtott vízumkérelmek száma.

A hagyományosan semleges Svájc az ukrajnai háború kitörését követő napokban szakított a megszokott fenntartásokkal, és csatlakozott az EU gazdasági szankcióihoz. Így történt idén augusztus elején az Oroszországból származó svájci aranyimportra vonatkozó szankciók esetében is .

Oroszország azzal vádolta meg Bernt, hogy már nem semleges.

Szeptember 7-én a kormány azt állította, hogy „az ukrajnai konfliktus kezdete óta hozott döntések összeegyeztethetők Svájc semlegességi politikájával”. Úgy vélekedett, a semlegességi politika „továbbra is érvényes”, és „elegendő mozgásteret hagy Svájcnak ahhoz, hogy reagáljon az európai kontinensen az orosz–ukrán háború kezdete óta zajló eseményekre”.

Kapcsolódó írásaink