Külföld

Draghi: Az Oroszország elleni szankciók működnek, folytatni kell Ukrajna támogatását

Az olasz gazdasági helyzetről szólva kifejtette: nincsenek recesszióra utaló jelek Olaszországban

Az Oroszország elleni nemzetközi büntetőintézkedések működnek, és folytatni kell Ukrajna támogatását, amíg meg nem nyeri a háborút – szögezte le Mario Draghi olasz miniszterelnök pénteken.

Draghi: Az Oroszország elleni szankciók működnek, folytatni kell Ukrajna támogatását
Az Ötcsillag Mozgalom külügyminisztere Luigi Di Maio látszólag nem osztja Mario Draghi vidám optimizmusát
Fotó: FABIO FRUSTACI / AFP

 „A szankciók működnek. Az orosz propaganda megpróbálta bebizonyítani, hogy nem működnek, de igenis működnek – hangsúlyozta az olasz kormányfő egy sajtótájékoztatón. – Addig kell támogatni Ukrajnát, amíg a felszabadító háborút meg nem nyeri.”

Mario Draghi hozzátette: egyetlen olasz politikai párt neve sem szerepel abban a jelentésben, amelyet az amerikai hírszerzés állított össze a Kreml azon erőfeszítéseiről, amelyekkel több mint két tucat országban igyekszik befolyásolni a politikai életet.

Az olasz miniszterelnök a héten beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a jelentésről, amely felkavarta az olasz belpolitikai életet a szeptember végén tartandó parlamenti választások előtt.

„A külügyminiszter megerősítette, hogy olasz politikai szereplők nem szerepelnek az orosz pénzügyi támogatáshoz jutott személyek listáján – erősítette meg Draghi riportereknek. – Az amerikai hírszerzés megerősítette, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy a mostani olasz parlamenti választás jelöltjei vagy politikusai titkos orosz pénzügyi támogatást kaptak volna” – tette hozzá.

Az olasz gazdasági helyzetről szólva kifejtette: nincsenek recesszióra utaló jelek Olaszországban, bár a gazdasági növekedés valóban lassul az infláció és az emelkedő energiaárak miatt.

„Nyilvánvaló, hogy lassul a növekedés” – erősítette meg az olasz kormányfő azután, hogy nemrég jóváhagyott egy 14 milliárd eurós gazdasági segélycsomagot, amellyel a vállalatokat és a családokat kívánják megóvni az emelkedő energiaáraktól és inflációtól.

Az olasz kormány a 2022-es év egészére 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Olaszországban szeptember 25-én tartanak parlamenti választásokat, de Mario Draghi, aki korábban az Európai Központi Bank elnöke is volt, kijelentette: nem kíván még egyszer indulni az olasz miniszterelnöki pozícióért.
 

Kapcsolódó írásaink