Külföld

Tonnaszám viszik repülővel a vágott virágot II. Erzsébet temetésére

Félmillió szál virágot szállít a Turkish Airlines légitársaság Nagy-Britanniába, hogy ki tudják elégíteni a brit alattvalók igényeit. Az utolsó virágjáratot pénteken indítják útnak. 

Tonnaszám viszik repülővel a vágott virágot II. Erzsébet temetésére
II. Erzsébet királynő koporsója megérkezik a Westminster Hallba
Fotó: AFP/Oli Scarff

A brit virágboltok eredetileg 18 tonna virágot szerettek volna rendelni az elhunyt II. Erzsébet királynő kegyeleti szertartására, de az antalyai árutőzsdén csak 13 tonnára sikerült szerződést kötni – írja a Ripost. 

A dél-törökországi virágkertészetek hagyományosan kamionokkal küldik Nyugat-Európába a szállítmányokat, a rendkívüli brit megrendelések teljesítésére azonban kénytelenek voltak repülőgépeket bérelni. A félmillió szál virágot a Turkish Airlines légitársaság szállítja le Nagy-Britanniába, az utolsó virágjáratot pénteken indítják útnak. 

Összeesett II. Erzsébet koporsóőre, aki az élő közvetítés közben lett rosszul. A londoni Westminster Hallba érkezett II. Erzsébet koporsója, ahol hétfőig, a temetéséig lesz megtekinthető.

A koporsót a hagyományoknak megfelelően őrök veszik körbe, miközben a gyászolók folyamatosan érkeznek, hogy leróják a tiszteletüket. A ceremóniát élő közvetítésben is lehet figyelni – írja a Daily Mail alapján a Szeretlek Magyarország

A brit lap szerint az őr valószínűleg már hosszabb ideje rosszul lehetett, amire abból lehet következtetni, hogy az állást sem bírta. Az élő közvetítést az incidens után megszakították, így az egyelőre nem derült ki, hogy mi lett a férfi sorsa.

Rosszul lett az egyik koporsóőr II. Erzsébet ravatalánál
Rosszul lett az egyik koporsóőr II. Erzsébet ravatalánál
Fotó: Szeretlek Magyarország

II. Erzsébetről nevezik el az észak-franciaországi Le Touquet-Paris-Plage repülőterét – jelentette be a britek körében is népszerű üdülőhely önkormányzata – közölte a naphire.hu

A városi tanács szerdai közleménye szerint az általuk a „legbritebb francia repülőtérnek” tartott légikikötő a La Mancha-csatorna felett átívelő barátság erős szimbóluma.
Egyelőre nem tudni, hogy mikor történik meg a hivatalos átnevezés.

A névváltoztatást bejelentve a városvezetés úgy méltatta a néhai brit uralkodót, mint aki hazája szolgálata mellett állandóan odafigyelt a nemzeteik közti jó kapcsolatokra, franciául is beszélt, és nagyra becsülte országukat.

Kapcsolódó írásaink