Külföld

Ha Joe Biden, akkor garantált a baki

Amerika első embere ezúttal egy színpadon tévedt el

Az amerikai elnök ismét nem az érdemei vagy a munkássága miatt került a címlapokra.

Ha Joe Biden, akkor garantált a baki
Stábja részletes utasításokkal látja el Joe Bident
Fotó: AFP/Jim Watson

A világ egyik nagyhatalmának vezetője a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban és Múzeumban tartott beszédet. A felszólalását követően szerette volna elhagyni a színpadot, de ez nem sikerült neki elsőre. Az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökének kihívást jelentett, hogy letaláljon a pódiumról.

Objektum doboz

Szinte nem telik el hét Biden-baki nélkül, hiszen kevés olyan esemény volt regnálása óta, amin ne csalt volna mosolyt az emberek arcára. Ennek apropóján összeszedtük az amerikai elnök legmulatságosabb pillanatait. Azok után, hogy a csaknem 80 éves politikus egyedül eltévedt a színpadon, érthető, hogy a munkatársai már miért nem mernek semmit a véletlenre bízni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Biden emberei súgókártyára írják fel az elnök teendőit. Erre úgy derült fény, hogy a vezető az instrukciókat tartalmazó cetlijét véletlenül pont a fotósok felé mutatta. A kártyán egyértelmű utasítások szerepeltek. Többek között olyan alapvető dolgok voltak felírva, mint hogy amikor belép a Roosevelt Terembe, köszönjön, majd foglaljon helyet, röviden beszéljen,

Bident a kártyán távozása előtt arra is figyelmeztették, hogy köszönje meg, hogy a megjelentek részt vettek az eseményen.

Azonban nem ez volt az egyetlen eset amikor Bidennek meggyűlt a baja a súgóra írt iránymutatással.

Az elnök ugyanis felolvasta a súgógépre kiírt, neki szánt instrukciókat egy élő televíziós műsorban. Joe Biden éppen a nők reprodukciós jogairól beszélt, és a szöveg végi idézetet kellett volna megismételnie, mikor is egyenes adásban azt találta felolvasni, hogy: „Idézet vége. Ismételje meg a sort!”

Objektum doboz

Azonban nemcsak a verbális kihívások tréfálják meg Amerika első emberét.

Az idős politikus tavasszal egy amerikai egyetemen tartott beszéde végén megfordult és a jobbját nyújtva próbált kezet rázni valakivel, csakhogy sajnálatos módon rajta kívül nem állt senki a pódiumon. A kissé zavartnak tűnő Biden ezt követően téblábolt egy keveset, majd hátat fordítva a közönségnek elsétált.

Objektum doboz

Nemkülönben vígjátékba illő incidens volt az is, mikor az elnököt a Fehér Házban tartott húsvéti rendezvényen egy újságíró külpolitikai keresztkérdései elől egy nagy rózsaszín nyuszinak öltözött személy menekítette ki úgy, hogy magára vonta Biden figyelmét, és arrébb tessékelte.

Objektum doboz

Később az is kiderült, hogy a nyúljelmez alatt nem más bújt meg, mint Meghan Hays, a Fehér Ház egyik sajtósa, aki vélhetően azért lépett közbe, mert attól tarthatott, hogy a szuperhatalom vezetője ismét bakizni fog.

A sajtómunkatárs félelme nem volt megalapozatlan. A madridi NATO-csúcstalálkozón konszenzus született arról, hogy Svédország és Finnország is belép a katonai szövetségbe. A történelmi döntés után Biden ugyan tárgyalt telefonon a fent említett országok vezetőivel, de azt igencsak hamar elfelejtette, hogy pontosan mely államokról is volt szó. Így az egyeztetéseket követő felszólalásában Svájc csatlakozásáról beszélt, Svédország helyett.

Sajnos nem ez volt az első példa arra, hogy Amerika első embere összekeverte a nemzeteket. Biden az orosz–ukrán háborúban nagy szerepet játszó Javelin rakétákat gyártó alabamai üzemben tett látogatása során teljesen belezavarodott a beszédébe, és azt találta mondani, hogy az Egyesült Államok „biztosította Oroszország számára a Javelineket”, majd gyorsan hozzátette, hogy ennek köszönhető a „sikeres magyar” ellenállás az orosz invázióval szemben. Azért is volt meglepő ez az apró nyelvbotlás, mert Washington Ukrajnát fegyverezte fel, és nyíltan támogatja a kijevi vezetést a háborúban.

Az már csak olaj volt a tűzre, hogy Biden az amerikai hadsereg ejtőernyőseinek tartott egyik beszédében az ukrán civilek bátorságát dicsőítette, ezt követően pedig azt találta mondani a résztvevőknek, hogy „majd meglátják, amikor ott lesznek”. Ezek után a Fehér Ház szóvivője igyekezett menteni a menthetőt, és kiadtak egy helyreigazítást, miszerint az Egyesült Államoknak természetesen nem áll szándékában csapatokat küldeni Ukrajnába.

A közel 80 éves politikusnak több esetben meggyűlt a baja a nevekkel is.

Biden first ladyként hivatkozott Kamala Harris alelnökre egy rendezvényen. Majd Biden felesége – az igazi first lady – szerencsére észlelte az újabb bakit, és kijavította férje tévedését. Jill Biden azonban akkor sajnos nem tudott párja segítségére sietni, amikor az elnök elfelejtette az ausztrál miniszterelnök nevét, ezért egész egyszerűen csak annyit mondott neki, hogy köszönöm te ausztrál pasas, köszönöm haver.

Objektum doboz

A tragikomikus bakijaival legalább nem sodorta veszélybe a saját testi épségét. Nem úgy, mint amikor egymást követő három alkalommal is megbotlott miközben az Andrews légitámaszponton próbált feljutni az Air Force One lépcsőjén az elnöki különgépre. Miután teljesítette a kihívást, megállt az emelvény tetején és szalutált egyet, mint ha mi sem történt volna.

Objektum doboz

A lépcsők mellett néha a zakójának felvétele is komoly próbatételt jelent számára. Joe Biden és felesége a helikopter landolása után kiszálltak a gépből, majd a szuperhatalom vezetője megpróbálta egyedül felvenni a zakóját. Heroikus küzdelmet folytatott, és egy ideig az öltönyébe gabalyodva próbálta megoldani a helyzetet. Azonban amikor egyértelművé vált, hogy a kísérletei sorra kudarcba fulladnak, felesége közbelépett, és felsegítette rá a ruhadarabot.

A kellemetlen incidenst követően az elnöknek még a napszemüvegét is sikerült a reptér aszfaltjára ejtenie, majd kellő megfontoltsággal lehajolt érte, levette a maszkját és nyilatkozott a sajtónak. Ebben az esetben legalább ébren tudott maradni.

Objektum doboz

Komoly kihívás Biden figyelmét hosszabb időre kivívni. Ugyanis már többször is előfordult, hogy a szuperhatalom vezetője tárgyalás közben elbóbiskolt.

A demokrata elnök az Öbölmenti Együttműködési Tanács csúcstalálkozóján vett részt, ahol minden jel szerint igencsak kimerülhetett, mert egy pillanatra lehunyta a szemét, majd kisvártatva el is aludt a tanácskozás kellős közepén. Az internetre felkerült videók tanulsága szerint még akkor is küzdött, hogy ébren tudjon maradni, amikor ő maga beszélt.

Objektum doboz

Sajnálatos módon nem ez volt az egyetlen csúcstalálkozó mikor az elnök egy egyeztetés közben álomra hajtotta a fejét. Emlékezetes példa volt az aluszékonyságára az is mikor úgy tűnt, hogy Biden elaludt miközben az izraeli kormányfővel Naftali Benettel tárgyalt. A demokrata vezető egyébként ekkor találkozott először a zsidó állam miniszterelnökével.

Donald Trump egykori elnök korábban többször is Sleepy Joe-nak azaz Álmos Joe becézte Bident. Ezek szerint nem alaptalanul.

Mindezek ellenére a Fehér Ház a Biden egészségi állapotával kapcsolatos kérdéseket rendre elutasítja.

A mostani összeállításban csak néhány esetet ragadtunk a regnáló elnök baklövéseiből. Számtalan megmosolyogtató „bakival” találkozhatunk még Joe Biden közszerepléseit böngészve, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a fent bemutatott államférfi a világ egyik vezető hatalmának első embere.

Számtalan kérdés merülhet fel annak kapcsán – még bennünk, európai emberekben is, hogy egy ilyen személy, mint Joe Biden, aki burleszkfilmeket idéző megnyilvánulásaival és tetteivel kerül többnyire a címlapokra – irányíthatja-e a világ egyik vezető nagyhatalmát. Ezt a kérdést tehetik majd fel maguknak az amerikai polgárok és a voksaikkal hangot is adhatnak a véleményüknek a közelgő novemberi félidős kongresszusi választásokon. A szavazók az elnököt nem válthatják le, azonban, ha a Capitolium két házában is többséget szereznek a republikánusok, akkor Biden csupán korlátozott hatalommal tudja vezetni majd az Amerikai Egyesült Államokat.

FORRÁS: SkyNews, Guardian, FOX New, CNN, New York Post

Kapcsolódó írásaink