Külföld

Fidesz: A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára

Az unió déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé. A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke azzal kapcsolatban, hogy az EP szerdán elfogadta a déli szomszédsággal való megújított partnerségről szóló jelentését.

Fidesz: A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára
Gál Kinga
Fotó: MH/Török Péter

Az európai parlament szerdán elfogadta a megújított partnerség a déli szomszédsággal – új program a Földközi-tengeri térség számára nevű jelentését.

Az uniós parlamenti vitában Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke hangsúlyozta: Magyarország régóta szorgalmazza a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival.

„Elő kell segíteni a régióban az állami struktúrák megerősítését, az infrastruktúra fejlődését és a terrorizmus elleni küzdelmet. Ezek segítik és ösztönzik a helyben maradást” – mondta.

Mint fogalmazott, csakis így állítható meg még a régióban az Európa felé tartó illegális migrációs tömeg. Rámutatott: meg kell erősítenünk mind Magyarország, mind az Európai Unió külső határainak védelmét, hiszen a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból.

Trócsányi László az elfogadott dokumentummal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a déli szomszédsággal való partnerség noha régi hagyományokra nyúlik vissza, az EU és a mediterrán országok közötti együttműködés ma mégsem zökkenőmentes.

Trócsányi László
Trócsányi László
Fotó: MH

„A déli szomszédság prosperitása és stabilitása kiemelkedő jelentőségű Európa számára, úgy ahogy az agyelszívás jelensége elleni hatékony fellépés is. Kizárólag az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a munkahelyteremtés előmozdítása révén tudunk közös eredményeket felmutatni” – emelte ki.

Hozzáfűzte: az EU-nak meg kell becsülnie azokat a déli országokat, például Marokkót, amelyek stabilitásukkal például szolgálnak a térség más államainak. Az EP-képviselő aláhúzta: az üldözött keresztények védelmének ügyében szintén együttműködésre kell találni a déli partnerség országaival.

Kapcsolódó írásaink