Külföld

Újabb összecsapások voltak az azeri–örmény határon

Az azeri hadsereg tüzérséget, aknavetőt és kézifegyvereket használt a szerda reggeli támadásban

Az örmény védelmi minisztérium közleménye szerint szerdán újabb összecsapások voltak az örmény–azeri határon, egy nappal azt követően, hogy csaknem száz katona vesztette életét a Hegyi-Karabah térségében kirobbant harcokban.

Újabb összecsapások voltak az azeri–örmény határon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Handout/Azerbaijani Defenc

Az örmény védelmi tárca tájékoztatása szerint az azeri hadsereg tüzérséget, aknavetőt és kézifegyvereket használt a szerda reggeli támadásban. Mint írták: a határon továbbra is feszült a helyzet, és megismételték, hogy Azerbajdzsán indított támadást Örményország szuverén területe ellen.

A keddi harcokban a jelentések szerint 49 örmény és 50 azeri katona vesztette életét.

Baku Jerevánt tette felelőssé a feszültségért.

Az orosz külügyminisztérium kedden arra szólította fel a szemben álló két felet, hogy „tartózkodjanak a további eszkalációtól, és tanúsítsanak önmérsékletet”.

António Guterres ENSZ-főtitkár ugyancsak sürgette a feleket, hogy tegyenek azonnali lépéseket a feszültség enyhítésére, párbeszéd útján oldják meg a felmerült problémákat, és tartsák be a korábbi megállapodásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdára zárt körű konzultációt tűzött ki a kiújult harcokról.

A Hegyi-Karabahhal kapcsolatos, több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődött, örmények ellenőrizte enklávé és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak.

Jóllehet, a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek az összetűzések.

Kapcsolódó írásaink