Külföld

Putyin nem, Biden igen

Kiderült kiket hívtak meg II. Erzsébet hétfőn tartandó temetésére

Hétfőn 11 órakor kezdődik a múlt hét csütörtökön elhunyt II. Erzsébet királynő temetése. A legújabb sajtóinformációk szerint kiderült, kik lesznek biztosan jelen a búcsúztatáson.

Putyin nem, Biden igen
A II. Erzsébet koporsóját szállító jármű
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A világ országainak körülbelül ötszáz vezetője és más méltóságok vesznek részt II. Erzsébet hétfői temetésén – írta meg az Index a Sun információira hivatkozva. Kiemelték, a vendéglista még véglegesítés alatt áll, de vannak olyan személyek, akiknek a részvétele már biztos. 

A cikkből kiderül, hogy várhatóan a királyi család minden tagja jelen lesz, így III. Károly király, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg a gyerekeikkel együtt. 

A nyilvánosságra került lista szerint Joe Biden amerikai elnök jelenlétére számítanak, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is kapott meghívást. 

Több királyi méltóság is a résztvevők között szerepel, mint VI. Fülöp spanyol király és Letícia spanyol királyné, Fülöp belga király és Matild belga királyné, XVI. Károly Gusztáv svéd király és Szilvia svéd királyné, Vilmos Sándor holland király és Máxima holland királyné, illetve Naruhito japán császár is.

A hétfői temetésre több híres ember, többek között Sir David Attenborough is meghívást kapott. 

A meghívottak között szerepel Novák Katalin magyar köztársasági elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Jair Bolsonaro brazil elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök, valamint az Európai Tanács elnöke, Ursula von der Leyen is.

A lista alapján az is kiderül, hogy kik nem lesznek jelen a királynő temetésén. Az információk szerint nem szerepel a meghívottak listáján Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ali Hámenei iráni vezető, ezen a héten ugyanis az iráni állami tévé Adolf Hitlerhez hasonlította a királynőt. De nem lesz jelen Fehéroroszország vezetője sem az orosz–ukrán háború miatt, de Mianmar képviselői sem lesznek jelen. 

Kapcsolódó írásaink