Külföld

Az EP zsarolni akar, nem pedig megállapodni

A magyar baloldali EP-képviselők ismét Magyarország ellen foglaltak állást

Politikai rágalomhadjárat folyik hazánk ellen – jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament képviselője a Magyarországot elmarasztaló Gwendoline Delbos-Corfield által jegyzett jelentés vitájában.

Az EP zsarolni akar, nem pedig megállapodni
Hidvéghi Balázs szerint az EP-ben képtelenek elfogadni a magyarok döntését
Fotó: Európai Parlament

Annak ellenére, hogy javában zajlanak a tárgyalások az Európai Bizottság és a magyar kormány között az uniós források odaítélésének feltételeiről, az Európai Parlament ma vitatja meg azt a jelentést, amelynek nem titkolt célja, hogy elvágja hazánkat az uniós forrásoktól. 

A hirado.hu összegzése emlékeztet, a zöldpárti francia politikus, Gwendoline Delbos-Corfield nevével fémjelzett dokumentum nem kevesebbet állít, minthogy Magyarországon sérül a véleménynyilvánítás szabadsága, a sajtószabadság, a kisebbségek jogai, a magánélet biztonsága és az adatok védelme, valamint meglátásuk szerint nincs vallásszabadság.

Az Európai Parlament nem megállapodni akar Magyarországgal, hanem zsarolni, mert nem tudja elfogadni, hogy a magyar emberek tavasszal negyedszerre is nemet mondtak a magyar baloldalra és a brüsszeli kioktatásra, és egy jobboldali, nemzeti-konzervatív kormányt választottak meg – jelentette Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Strasbourgban. Szólt arról, tízmilliók szembesülnek azzal hogy energiaszámláikat nem tudják kifizetni. Hangsúlyozta, Magyarországgal lehet tárgyalni akkor, ha megállapodás a cél. Nekünk mindig a nemzeti érdek lesz az első – tette hozzá.

A vita során nagyrészt a jelentés főbb megállapításait hangoztatták, többek közt azt, hogy az ország kezd hibriddemokráciává válni, nem látható pozitív változás, a dokumentumot jegyző Gwendoline Delbos-Corfield a hetes cikkely alkalmazását szorgalmazza.

Ujhelyi István a vitán azt állította, hogy megvonják a rezsitámogatást az állampolgároktól, borzasztó állapotban van az ország,  a momentumos Cseh Katalin pedig kijelentette, az Európai Parlament az első, amelyik hivatalosan kimondja, Magyarország nem teljesen demokrácia.

Hölvényi György képviselő egyenesen hungarofób gyűjteménynek nevezte a jelentést, amely nem objektív, politikai röpirat, azt állítva, gyámság alá akarják helyezni Magyarországot. Magyarország mindig is kész volt a kompromisszumokra, de nem fogják gyámság alá helyezni az országot, alapítsanak hungarofób baráti kört.

A dokumentummal szemben ellenvéleményt megfogalmazók emlékeztettek, az igazságszolgáltatás és a média, valamint a választási rendszer nemzeti hatáskör.

Kapcsolódó írásaink

Hidvéghi: A baloldal kárt okoz az országnak

ĀGyurcsányné és Donáth Anna buzgón asszisztál azokhoz a támadásokhoz, amelyek célja a hazánknak járó pénzek megvonása - alaptalanul itéli el hazánkat a LIBE-jelentés az Alapjogokért Központ szerint