Külföld

Várhelyi Olivér: Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági programjai kezelik a migrációt kiváltó okokat is

Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági és befektetési programjai a migráció kiváltó okait is kezelik

Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági és befektetési programjai a migráció kiváltó okait is kezelik, megerősítik a külső határokat, és csökkentik az embercsempészek tevékenységét – mondta Várhelyi Olivér bővítésért és gazdaságpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Várhelyi Olivér: Az EU földközi-tengeri térségi gazdasági programjai kezelik a migrációt kiváltó okokat is
Egyelőre nincs megoldás a romló migrációs helyzetre a La Manche csatornán
Fotó: AFP/Ben Stansall

A déli szomszédsággal megújított partnerségről szóló vitában Várhelyi elmondta: az ukrajnai háború az unió déli szomszédaira is negatív hatással van, ebben a térségben is növekszik az infláció, romlik a gazdasági-társadalmi helyzet. „Ez békétlenséghez vezethet a régióban, illetve serkenti az EU-ba irányuló migrációt” – hangsúlyozta. Mint mondta, az EU arra törekszik, hogy csökkentse az orosz fosszilis energiahordozóktól való függését, és ezek helyett hosszú távú energiaforrásokat keressen például Egyiptomból, Izraelből, erről uniós szinten már magas szintű tárgyalások folynak. Elmondta, hogy az Európai Bizottság új földközi-tengeri programjai a kölcsönösen előnyös prioritásokra koncentrálnak. „A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború hatásai is azt mutatják, hogy az EU, a Közel-Kelet és Afrika jóléte szorosan összefonódik. Ezért fontos, hogy megbízható partnereink legyenek szomszédságunkban, akikkel kiaknázhatjuk a régióban rejlő potenciált” – hangsúlyozta. 

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában elmondta: a déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára, ezért kell szorgalmazni a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival. „Elő kell segíteni a régióban az állami struktúrák megerősítését, az infrastruktúra fejlődését és a terrorizmus elleni küzdelmet, mert csak ez állíthatja meg az EU-ba irányuló illegális migrációt” – hangsúlyozta. Mint mondta, a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból, ezért meg kell erősíteni az unió külső határainak védelmét. Gál Kinga szerint az uniónak partnerekkel közösen, kölcsönös gazdasági együttműködésre alapozva kell dolgoznia azon, hogy olyan életkörülmények legyenek a régióban, amelyek segítik és ösztönzik a helyben maradást. „Az EU déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé” – tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink