Külföld

Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróságon

A nemzetközi jognak és igazságszolgáltatásnak alapvető szerepet kell játszania a béke fenntartásában és helyreállításában

Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított február 26-án Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) az 1948. évi ENSZ-egyezmény népirtással kapcsolatos rendelkezéseinek értelmezése és alkalmazása érdekében – közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium (MAE).

Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróságon
A magyar ágazati különadók összeegyeztethetők az uniós joggal
Fotó: Europa.eu

 A Nemzetközi Bíróság alapokmányának 63. cikke szerinti beavatkozási nyilatkozatot Románia hágai nagykövetsége nyújtotta be, az eljárásban pedig Bogdan Aurescu külügyminiszter fogja Romániát képviselni.
A MAE közleménye felidézte: Aurescu az ENSZ Nemzetközi Jogi Bizottságának tagja, a Bukaresti Egyetem jogi karának nemzetközi jogot oktató professzora, aki korábban is képviselte már Romániát az ICJ előtt a 2009-ben lezárult fekete-tengeri román–ukrán határvitában.
Románia azért lépett be az Ukrajna és Oroszország közötti eljárásba, mert meggyőződése, hogy a nemzetközi jognak és igazságszolgáltatásnak – kiemelten az ENSZ legfőbb igazságszolgáltatási szervének, a Nemzetközi Bíróságnak – alapvető szerepet kell játszania a béke fenntartásában és helyreállításában.

A MAE felidézte, hogy az ukrán külügyminiszter április 22-i bukaresti látogatása során arra kérte Aurescut, hogy Bukarest csatlakozzon az Ukrajna által Oroszország ellen kezdeményezett eljáráshoz.
Ukrajna február 26-án benyújtott kérelmében arra hivatkozott, hogy az Oroszországi Föderáció hamis vádak alapján katonai inváziót folytat Ukrajna ellen, amellyel szerinte súlyosan és széles körűen megsérti az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot.
Eddig Litvánia, Lettország, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Németország, az Egyesült Államok és Svédország jelezte, hogy beavatkozott az eljárásba – mutat rá a román külügyminisztérium.
A MAE háttérinformációi szerint ha egy eljárásban értelmezési vita van a peres felek között egy olyan nemzetközi egyezményről, amelyben más országok is érintettek, az ICJ értesíti az adott egyezmény aláíróit, hogy beavatkozhatnak az eljárásba, és kifejthetik álláspontjukat a vitatott előírások értelmezéséről. Ezzel a lehetőséggel élt Románia, amely 1950-ben ratifikálta a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló ENSZ-egyezményt.

Kapcsolódó írásaink