Külföld

Kreml: Putyin és Hszi megvitatja az ukrajnai helyzetet Szamarkandban

Részletesen megvitatja majd az ukrajnai helyzetet Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök a szeptember 15-i szamarkandi találkozójukon – mondta el Jurij Usakov, az orosz államfő külügyi tanácsadója kedden újságíróknak.

Kreml: Putyin és Hszi megvitatja az ukrajnai helyzetet Szamarkandban
Továbbra is szoros Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin együttműködése
Fotó: AFP/Xinhua/Li Xueren

A két vezető a Sanghaji Együttműködési Szervezet szeptember 15–16-án Szamarkandban tartandó csúcstalálkozója alkalmából külön is tárgyal egymással. Orosz megfigyelők rámutattak, hogy Hszi a Covid–19-járvány közelmúltbeli kitörése óta első alkalommal utazik külföldre.
„Kína kiegyensúlyozottan közelíti meg az ukrán válságot, világosan kifejezve, hogy megérti azokat az okokat, amelyek Oroszországot különleges hadművelet indítására kényszerítették. És ezt a kérdést természetesen hosszasan meg fogjuk vitatni a közelgő kapcsolatfelvétel során” – fogalmazott Usakov.

A tisztségviselő szerint Putyin és Hszi a kétoldalú napirenden felül várhatóan megvitatja majd a főbb regionális és nemzetközi témákat, és „pozitív értékelést adnak a kétoldalú stratégiai partnerség példátlanul magas szintű és bizalomteljes jellegéről”. Mint mondta, a tárgyaláson fontos hangsúlyt kap a kereskedelem és a gazdasági együttműködés.
„A jelenlegi nehéz helyzetben, az illegitim nyugati szankciók körülményei között ez az együttműködés stabilitást mutat, fokozatosan fejlődik és lendületet vesz” – fogalmazott a tanácsadó.

Usakov bejelentette, hogy Oroszország növelni fogja az Indiába irányuló olaj-, gáz- és műtrágyaszállításokat.

Kapcsolódó írásaink