Külföld

Kreml: Harkiv megye lakosai ellen megtorlást alkalmaz az ukrán hadsereg

Oroszország lényegében elismerte a területveszteségeit

Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkiv megye visszafoglalt területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

Kreml: Harkiv megye lakosai ellen megtorlást alkalmaz az ukrán hadsereg
Képünk illusztráció
Fotó: Sergey Bobok/AFP

„Ami Harkiv megye lakosait illeti, a beérkező információk szerint ott most valóban sok olyan megtorló intézkedés történik, ami nem illeszkedik semmilyen keretbe. Embereket kínoznak, embereket gyaláznak meg. Ez természetesen felháborító. A különleges hadművelet folytatódik" – mondta Peszkov.

Azt a hírt kommentálva, miszerint az ukrán hatóságok Harkiv megyében olyan orosz és ukrán tanárokat vettek őrizetbe, akik az orosz megszállás alá került területeken az orosz tanrend szerint tanítottak a helyi iskolákban, a szóvivő Szergej Kravcov orosz oktatási miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy a területeken jelenleg nincsenek orosz tanárok.

Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt Harkiv megyei településekre bevonult ukrán hadsereg terrorizálja a civileket, és falvakat zárt le tisztogatás céljából. Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy átcsoportosította erőit a Harkiv megyei Balaklija és Izjum térségéből, és a szakadár Donyecki Népköztársaságba vezényelte át őket. Nyugati híradások és elemzők szerint az orosz hadsereg eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el az északi frontszakaszon.

Peszkov kedden ismételten a védelmi tárca hatáskörébe utalta az átcsoportosítás kommentálását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Kreml jelenleg nem tervezi a mozgósítás elrendelését.

A szóvivő szerint a különleges hadművelet ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állampolgárok konszolidált támogatását tudhatja maga mögött. Mint mondta, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, és ezt mutatja a hétvégén megtartott választások eredménye is.

„Ami a más, kritikus nézőpontokat illeti, amíg ezek a jelenlegi jogi kereteken belül maradnak, addig az pluralizmus. De ez a határ nagyon-nagyon keskeny, itt nagyon óvatosnak kell lenni" – mondta Peszkov.

Megjegyezte, hogy a közvélemény nagyon érzékenyen reagál a háború fejleményeire.

Szergej Lavrov külügyminiszter egy keddi moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy a Nyugat hibrid háborút indított Oroszország ellen, amely példátlanná vált, miután, mint fogalmazott, Moszkva rákényszerült a különleges hadműveletre. Lavrov szerint a Nyugat célja Oroszország gazdaságának tönkretétele.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke keddi Telegram-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy szerinte Washington azzal, hogy az utolsó ukránig folytatja a háborút, erősen téved, ha azt hiszi, hogy az őt nem fogja érinteni.

Kapcsolódó írásaink