Külföld

Elárasztják a közösségi médiát a nyugati trollok

Habár a nyugati médiában általában az orosz trolloktól intenek, egy új kutatás szerint a Nyugat is bőségesen használja a modern informatika adta lehetőségeket a közvélemény manipulálására.

Elárasztják a közösségi médiát a nyugati trollok
Mindkét, a háborúban érdekelt fél igyekszik uralni a közvéleményt a közösségi médián keresztül
Fotó: AFP/NurPhoto/FP

Az Adelaide-i Egyetem kutatói mérföldkőnek számító tanulmányt tettek közzé az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos botfiókok Twitteren folytatott tevékenységéről.

Az ausztrál eredmények valóban megdöbbentőek: a közösségi hálózaton február 23. és március 8. között közzétett, 5,2 millió tweet hatvan-nyolcvan százalékát hamis fiókok osztották meg. Mi több, ezeknek a posztoknak a kilencven százaléka Ukrajna-párti volt, miközben csupán 6,8 százaléka volt oroszpárti, valamint a bejegyzések mindössze 3,4 százaléka volt kiegyensúlyozott.

Ezek a fiókok különösen a #IStandWithUkraine, #IStandWithZelenskyy és #ISupportUkraine hashtageket, valamint olyan mítoszokat terjesztették, mint a „Kijev szelleme”, egy kitalált ukrán vadászpilóta, aki állítólag negyven orosz repülőgépet lőtt le néhány órával a katonai művelet kezdete után.

Az azonosított fiókok túlnyomórészt angol nyelvűek voltak, amiből a kutatók arra következtettek, hogy ezek a hamisított felhasználók nagyobb zavarokat akartak okozni az angol nyelvű országokban, és különböző felhasználói csoportokat akartak befolyásolni. Az angol nyelvre való jelentős összpontosítás ellenére az ukrán botok az orosz nyelvet is alkalmazták, hogy szintén jelentős zavart okozzanak az országban.

A kutatók szerint a fiókok sikeresen teljesítették azt a céljukat, hogy bizonyos témák körüli vitákat és trendeket serkentsenek, és számos témáról – köztük arról, hogy az ukránoknak el kellene-e menekülniük az országból – online vitát indítottak el, illetve fokozták azt. A kutatók jelentős információáramlást regisztráltak az ukrán botoktól a nem botfiókok felé.

Számos kommentelő hívta fel a figyelmet a nyugati proxyháború támogatása érdekében Ukrajnában a Twitter, a Facebook és társai fegyverként való felhasználására.

Elég csak néhány percet eltölteni a főbb közösségi médiahálózatokat végigpörgetve azért, hogy felfedezzük a névtelen, nemrég regisztrált felhasználók bőségét, akik Ukrajna-, NATO- és háborúpárti propagandát folytatnak, és támadnak mindenkit, aki kritikusan viszonyul a nyugati narratívákhoz.

Nem meglepő módon azonban a nyugati média – amely túlnyomórészt továbbra is elkötelezett amellett, hogy semmiféle negatív információt ne közöljön Ukrajnáról – általánosan figyelmen kívül hagyta a tudományos tanulmány fontos megállapításait. Csak elképzelni lehet, milyen lenne az általános lefedettség a nyugati médiában, ha az idézett tanulmány megállapításai Oroszországgal kapcsolatosak lennének.

Mint oly gyakran, a kétes taktika és magatartás, amellyel Oroszországot széles körben vádolják, megszűnik gonosznak lenni, ha a nyugati országok és szövetségeseik követik el. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a Kreml közösségi médiában megjelenő botjai miatt a mainstream média által kirobbantott vita nem csupán egy sokkal nagyobb és hatékonyabb műveletek álcája volt-e (amelyek sokkal közelebb vannak hazánkhoz).

Azt, hogy az ilyen botfiókok hálózatai milyen hatással lehettek az ukrajnai proxyháborút övező közvélemény megítélésére, még nem lehet tudni. De mivel a nyugati közönséget egyre inkább olyan közelebbi kérdések foglalkoztatják, mint az oroszellenes szankciók által előidézett energiaválság vagy az iható víz hiánya olyan amerikai városokban, mint a Mississippi állambeli Jackson, a felmérések szerint az ukrán konfliktus iránti érdeklődés február vége óta legalább hússzorosára csökkent. Valószínű, hogy a botok üzemeltetői is komoly visszaesést tapasztaltak.

A tanulmány kiemeli, hogy mindkét fél használja az online környezetet a geopolitikai dinamika, valamint a közvélemény befolyásolására. Az orosz fél a háború motivációját, az a köré épülő narratívákat erősíti, az ukrán oldal célja a nyugati támogatás előmozdítása, fenntartása, valamint az, hogy aláássa az orosz hadsereg megítélését.

Kapcsolódó írásaink