Külföld

Kőrösi Csaba átvette az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztségét

Alapelvei: bizalom, szolidaritás, fenntarthatóság és tudományos megalapozottság

A háborúnak Ukrajnában véget kell vetni, és mielőbb tűzszünetet kell elérni – jelentette ki az ENSZ Közgyűlésének új elnöke, Kőrösi Csaba, miután letette hivatali esküjét.

Kőrösi Csaba átvette az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztségét
Kőrösi Csaba az ENSZ Közgyűlésének új elnöke
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

New Yorkban az eskütétellel iktatták be hivatalába Kőrösi Csabát az ENSZ-közgyűlés új elnökeként. A magyar diplomata António Gutteres, az ENSZ főtitkára és az előző közgyűlési elnök, Abdullah Shadid jelenlétében az Egyesült Nemzetek Szövetsége alapokmányára tette le hivatali esküjét.

Az eseménnyel hivatalosan lezárult az ENSZ 76. ülésszaka, amelyen Abdullah Shadid Maldív-szigeteki diplomata adta át az elnöki tisztséget a holnap megnyíló új, 77. ülésszakot vezető Kőrösi Csabának. A ceremónián a magyar nemzeti zászló váltotta az ENSZ közgyűlés elnökének irodája előtt a Maldív-szigetek zászlaját.

Kőrösi Csaba az ENSZ közgyűlési termében tette le hivatali esküjét, amelynek szövege szerint a megválasztott elnök kizárólag az ENSZ érdekeit tartja szem előtt, az ENSZ alapokmánya és az elnökre vonatkozó etikai kódex alapján cselekszik.

A ceremónia után Kőrösi Csaba megköszönte a támogatást Magyarországnak és a kelet-európai régió államainak.

Beiktatási beszédében a jelen időszakot a II. világháború óta eltelt idők legösszetettebb kihívásainak időszakaként írta le. Elnöki munkájának alapelvei között említette a bizalmat, a szolidaritást, fenntarthatóságot, valamint a tudományos megalapozottságot.

Kiemelte a fenntarthatósági átmenetet minden érintett bevonásával, akikkel rendszeres konzultációkat ígért.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy azonnal meg kell állítani, mert csak szenvedést hoz, valamint az emberi jogok, a jólét és a bolygó ellen való. A lehetséges leghamarabbi tűzszünetet sürgetett.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a jelen élelmiszerválság a világ minden országát érinti, amelyet a háború csak felerősített. Méltatta az ENSZ főtitkárának közvetítésével elért megállapodást az ukrajnai gabonaszállítások felújításáról, és reményét fejezte ki, hogy az elért megállapodás meghosszabbítható lesz.

Kapcsolódó írásaink