Külföld

Izrael már jövőre szállíthat földgázt Európába

Jaír Lapid izraeli miniszterelnök Berlinben Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt

Izrael valószínűleg már 2023-ban beindíthatja Európába irányuló földgázexportját, pótolva az orosz szállítások visszafogása miatt kieső mennyiség nagyjából 10 százalékát – mondta Jaír Lapid izraeli miniszterelnök hétfőn Berlinben Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Izrael már jövőre szállíthat földgázt Európába
Jaír Lapid izraeli miniszterelnök Németországban tett látogatást
Fotó: dpa/Bernd von Jutrczenka

A két kormányfő közös tájékoztatóján Jaír Lapid kiemelte, hogy Izrael bekapcsolódik az orosz földgáz kiváltását célzó európai erőfeszítésekbe. Hozzátette, hogy hazájában számos feltörekvő technológiai vállalkozás – startup cég – tevékenykedik a megújuló energiaforrások hasznosításának területén, és Izrael itt is együttműködne Németországgal, amely „szuperhatalom az innovációban”.

Olaf Scholz a többi között arról szólt, hogy Németország az izraeli fejlesztésű Nyíl–3 rakétarendszerrel korszerűsítené légvédelmét. Ezzel kapcsolatban Jaír Lapid elmondta, hogy egyelőre csak egy „lehetséges üzletről” van szó, de mindenképpen azzal számolnak, hogy Izraelnek lesz szerepe a német védelmi képességek fejlesztésében, és erről napi szinten egyeztetnek német partnereikkel.

Kapcsolódó írásaink

Megbukott a baloldal Izraelben

ĀMegegyezett az izraeli parlament (Kneszet) feloszlatásában Naftali Bennett miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter, ennek értelmében új választásokat fognak kiírni, addig pedig a koalíciós megegyezés értelmében Lapid lesz az ügyvivő kormányfő

Izraelben feloszlatják a parlamentet

ĀJaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke, az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása