Külföld

Emelkedett a csődök száma Németországban

A legtöbb vállalati fizetésképtelenség az építőipari és a kereskedelmi ágazatban volt

Az év első felében csökkent a csődkérelmek száma, és a hitelezők követeléseinek összege is jelentősen visszaesett Németországban. Augusztusban azonban már emelkedett számuk az előző havihoz képest a német statisztikai hivatal hétfői jelentése alapján.

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint augusztusban 6,6 százalékkal nőtt a bejelentett fizetésképtelenségek száma Németországban júliushoz képest. Júliusban az előző havihoz képest 4,2 százalékkal csökkent.

Az év első feléről már végleges adatok állnak a Destatis rendelkezésére: az illetékes bíróságok 7113 bejelentett vállalati fizetésképtelenségről számoltak be, négy százalékkal kevesebbről, mint 2021 első félévében.

A hitelezők vállalati fizetésképtelenségekből származó követelései valamivel kevesebb mint 8,2 milliárd euróra tehetőek a csődbíróságok adatai szerint. A 2021-es első fél évben 31,8 milliárd euró körül állt a követelés, mivel több, gazdaságilag jelentős vállalat vált fizetésképtelenné, mint az idei első félévben.

A legtöbb vállalati fizetésképtelenség 2022 első félévében az építőipari ágazatban volt, 1330 eset, 9,1 százalékkal több, mint 2021 első felében. A második legtöbb eljárást a kereskedelemben indították, (beleértve a gépjárművek karbantartását és javítását) 1058-at, ami 5,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

A világjárvány miatt esetleg bekövetkező csődhullám kivédése érdekében a kormány ideiglenesen felfüggesztette a túladósodás vagy fizetésképtelenné válás esetére a csődeljárási kérelem benyújtásának kötelezettségét. Tavaly május 1-jétől ismét teljeskörűen alkalmazandó a fizetésképtelenségi kérelem benyújtására vonatkozó kötelezettség. Idén január 31-ig azonban még mindig voltak kivételek azon vállalkozások számára, amelyek tavaly nyáron a nagy esőzések vagy az áradások következtében károkat szenvedtek.

Tavaly kevesebb vállalat csődje volt Németországban, mint a jelenlegi fizetésképtelenségi szabályok 1999-es bevezetése óta bármikor.

A csődkérelmek statisztikai nyilvántartásában azonban figyelembe kell venni, hogy az eljárások csak a csődbíróság első határozatát követően kerülnek be a statisztikába. Sok esetben a fizetésképtelenségi kérelem tényleges időpontja körülbelül három hónappal korábban van. Ezenkívül a fizetésképtelenségi statisztikák nem tükrözik az összes megszűnő vállalkozást, mivel a vállalkozások más okokból vagy az akut fizetési nehézségek kialakulása előtt is megszűnhetnek.

Az IWH (Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle) gazdaságkutató intézet a csődkérelmek számának a növekedését feltételezi a legfrissebb adatok alapján.

„Az alacsony fizetésképtelenségi számok hosszú időszaka után mostanra trendforduló következett be” – jelentette ki Steffen Müller, az IWH kutatója egy múlt heti nyilatkozatában.

Ennek fő okai a meredeken emelkedő árak, például az energiaárak, valamint az ellátási láncok problémái.

Kapcsolódó írásaink