Külföld

Azerbajdzsán 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába

Egy új gázvezeték kiépítését is tervezik

Azerbajdzsán idén a tavalyinál 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába – közölte hétfőn Parviz Shahbazov azeri energiaügyi miniszter a Twitteren.

Azerbajdzsán 30 százalékkal több gázt akar szállítani Európába
A kép illusztráció
Fotó: MH

„Az európai szállítmányok összvolumene 2022-ben 12 milliárd köbmétert fog kitenni” – ismertette a tárcavezető. Mint írta, az idei kitermelést augusztusig csaknem tíz százalékkal 30,6 milliárd köbméterre tudták növelni.

Az orosz gázimporttól való függetlenedés jegyében az EU a bakui vezetéssel júliusban az azerbajdzsáni gázszállítások megduplázásáról állapodott meg az elkövetkező években. Mindemellett egy gázvezeték kiépítését tervezik, amely Azerbajdzsánon, Georgián, Törökországon és Görögországon keresztül évente húszmilliárd köbméteres kapacitással működne.

Oroszország nemrég még az Európai Unió tagországainak legnagyobb gázbeszállítója volt.

2021-ben összesen 155 milliárd köbméter gáz érkezett, ami az uniós energiaigények negyven százalékát fedezte. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán egyes tagországok leállították Oroszországból érkező gázimportjukat, de Moszkva is mérsékelte a maradék szállításokat, hogy – hírügynökségek szerint – ezzel akadályozza az uniós államokat tartalékaik feltöltésében.

Kapcsolódó írásaink