Külföld

Svédországban megkezdődtek a parlamenti választások

A küzdelem a szociáldemokraták és szövetségeseik, valamint a jobboldali ellenzéki blokk erői között zajlik

Svédországban vasárnap megkezdődtek a parlamenti választások, a legutóbbi közvélemény-kutatások fej fej melletti küzdelmet jósolnak a Magdalena Andersson miniszterelnök vezette, kisebbségi kormányzást folytató svéd szociáldemokraták és szövetségeseik, valamint a jobboldali ellenzéki blokk erői között.

Svédországban megkezdődtek a parlamenti választások
Svédország választ – voksolás egy malmői szavazóhelyiségben
Fotó: TT News Agency via AFP

Az exit poll eredményeit várhatóan nem sokkal a voksolás lezárása után nyilvánosságra hozzák, és este már részeredményekre is lehet számítani.

Andersson kampányígéreteiben egyebek között a megújuló energiaforrások bővítése szerepel.

A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson adócsökkentést, az oktatás fejlesztését és „klímatudatos nukleáris energiát” ígért.

Emellett mindkét politikus a bűnözés elleni határozottabb fellépés fontosságát hangsúlyozta.

Az országban tavaly júniusban alakult ki kormányválság, miután az előző, szintén szociáldemokrata miniszterelnök, Stefan Löfven hétéves kormányzás után június végén elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A legutóbbi, 2018. szeptember 9-én tartott parlamenti választásokon az ellenzéki jobbközép és a kormányzó baloldali koalíció közel azonos számú voksot kapott, előretört a bevándorlás-ellenes Svéd Demokraták (SD) párt. A 349 tagú parlamentbe a baloldali blokk 144 (a Svéd Szociáldemokrata Párt 100, a Baloldali Párt 28, a Zöld Párt 16) képviselőt küldhetett, a konzervatív Szövetség koalíció 142 (Mérsékelt Párt 70, Centrum Párt 31, a Kereszténydemokraták 22, a Liberálisok 20) mandátumot kapott. Az SD 62 képviselői helyhez jutott.

Kapcsolódó írásaink