Külföld

Skócia búcsúzik II. Erzsébet királynőtől

Elindult a néhai uralkodó koporsóját szállító menet Balmoralból

Elindult vasárnap a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját szállító és kísérő járműkonvoj a királyi család nyári rezidenciájáról, a skóciai Balmoral kastélyából. Edinburghba, Skócia fővárosába a menet a kora esti órákba érkezett.

Skócia búcsúzik II. Erzsébet királynőtől
Edinburgh lakói is elbúcsúztak a néhai királynőtől
Fotó: AFP/Jacob King

Ezzel több mint egyheti búcsúszertartás-sorozat vette kezdetét, amelynek végső aktusaként szeptember 19-én, a London nyugati határában fekvő Windsorban helyezik végső nyugalomra a volt uralkodót.

A néhai királynőt életének 97., uralkodásának 71. évében csütörtök este érte a halál Balmoralban.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

A II. Erzsébet királynő koporsóját szállító, a skót királyi zászlóval és virágokkal borított halottaskocsi távozik Balmoralból
A II. Erzsébet királynő koporsóját szállító, a skót királyi zászlóval és virágokkal borított halottaskocsi távozik Balmoralból
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A koporsó – amelyet jelenleg a királyi család Skóciában használatos lobogója, a Scottish Royal Standard és Skóciában honos virágok borítanak – vasárnap késő délután, hosszú, Aberdeen és Dundee városait is érintő, csaknem 300 kilométeres, hatórás út után érkezett meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába.

A konvoj által érintett lakott területeken, településeken és városokban tízezrek sorakoztak fel az útvonal mentén, és Edinburghban is hatalmas tömeg várta a menetet.

Az érkezés után a koporsót nyolc katona vitte a vállára emelve, lassú léptekkel a Holyroodhouse rezidenciára. A bejáratnál a királynő négy gyermeke közül három, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd, Wessex grófja volt jelen.

A Holyroodhouse-ból a koporsót hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák, majd kedden repülőgéppel Edinburghból Londonba szállítják a néhai uralkodó egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséretében.

A koporsót szállító jármű elhagyja Balmoralt
A koporsót szállító jármű elhagyja Balmoralt
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A repülőgép a brit királyi légierő (RAF) északnyugat-londoni támaszpontján, Northoltban száll le. II. Erzsébet királynő koporsóját innen először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

II. Erzsébet királynő koporsója vasárnap skóciai városokon és falvakon keresztül utazik majd, miközben megkezdi végső útját szeretett skóciai kastélyából, Balmoralból nyughelye felé
II. Erzsébet királynő koporsója megkezdte végső útját anéhai uralkodó szeretett skóciai kastélyából, Balmoralból nyughelye felé
Fotó: AFP/Andy Buchanan

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, hétfőn lesz a közeli Westminster-apátságban, a monarchia ősi londoni koronázótemplomában.

A királynőt ugyanaznap egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.

Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen 1965-ben bekövetkezett halála után. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

Vasárnap Edinburghban, valamint Észak-Írország fővárosában, Belfastban és Cardiffban, a walesi fővárosban is felolvasták azt a proklamációt, amely III. Károlyt formálisan az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánítja.
Ugyanez a ceremónia vasárnap a Spanyolország déli csücskében fekvő, brit fennhatóságú Gibraltáron, előző nap pedig Londonban is lezajlott.

Az 1701-ben kelt trónöröklési törvény alapján II. Erzsébet királynő halálának pillanatától elsőszülött fia, az addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban azt is előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanácsnak - Accession Council - a trónbitorlást elkerülendő kétséget kizáróan meg kell állapítania az új király vagy királynő kilétét, és nyilvánosan ki kell hirdetnie, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Kapcsolódó írásaink