Külföld

Az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vonta Balakliját

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzése alá vonta a kelet-ukrajnai Harkiv megye Balaklija városát Hanna Maljar ukrán helyettes védelmi miniszter vasárnap reggeli bejelentése szerint.

Az ukrán hadsereg ellenőrzése alá vonta Balakliját
Megsemmisült páncélozott járművek Balaklija városában
Fotó: AFP/Juan Barreto

Volodimir Timosenko, a Harkiv megyei Hrakove rendőrfőnöke megerősítette, hogy az orosz erők elhagyták a Harkiv megyében található Hrakovét, és az ukrán rendőrség a városba érkezett. „A hatóságok egyik legfontosabb feladata most a megszállók által elkövetett bűncselekmények felderítése” – tett hozzá.

Szombat esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, az ukrán hadsereg a hónap elején elindított ellentámadása során eddig 2000 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza. Leszögezte: a hadsereg „lépésről lépésre szabadítja fel az elfoglalt területeket”.

„Az orosz csapatok jól döntöttek azzal, hogy a menekülést választották, megszállóknak nincs helye Ukrajnában” – jelentette ki az elnök, és hozzátette: Moszkvának meg kell mutatnia, hogy kész a tárgyalásokra. Hangsúlyozta azonban: csak akkor tudnak asztalhoz ülni, ha a Kreml elismeri, hogy megszállt ukrán területeket.

A szeptember 10-én, szombaton készült fényképen ukrán zászlók láthatóak a balaklijai főtéren lévő szobrokon
A szeptember 10-én, szombaton készült fényképen ukrán zászlók láthatóak a balaklijai főtéren lévő szobrokon
Fotó: AFP/Juan Barreto

Az ukrán erők 50 kilométerre vannak az orosz határtól

Az ukrán csapatok folytatják az Oroszország által megszállt területek felszabadítását: szeptember eleje óta több mint háromezer négyzetkilométer került vissza Ukrajna ellenőrzése alá, Harkiv irányában pedig nemcsak dél és kelet, hanem észak felé is elkezdtek haladni, és már ötven kilométerre vannak az ukrán-orosz államhatártól - számolt be Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka vasárnap délután a Telegramon.

Az ukrán erők már több mint negyven települést felszabadítottak Harkiv megyében

Az ukrán erők már több mint negyven települést szabadítottak fel a harkivi régióban - közölte Oleh Szinyehubov megyei kormányzó vasárnap egy sajtónyilatkozatban.

A tisztségviselő hozzáfűzte, hogy "valójában sokkal több a felszabadított település, csak ez az adat nem közölhető, tekintettel az ukrán hadsereg folyamatban lévő hadműveletének érdekeire".

"Felszabadítottuk területeink jelentős részét a csuhujivi járásban, Kupjanszk és a Balaklija térségében. Egységeink benyomultak Kupjanszkba, az izjumi járás településeinek felszabadítása pedig folyamatban van. Összességében északi, északkeleti irányban fegyveres erőink tartják pozícióikat. Az ellenség folyamatosan próbálja támadni őket, megpróbál áttörni, mindenféle fegyverrel: légi csapásokkal, rakéta-sorozatvetőkkel, ágyútüzérséggel támad" - fejtette ki Szinyehubov.

Kupjanszk ukrán fennhatóság alatt álló részét az orosz tűzérség lőtte

Vadim Krohmal, Kupjanszk polgármestere egy tévéműsorban elmondta, hogy vasárnap délelőtt az orosz erők lőtték a városnak azt a felét, amely már teljesen ukrán ellenőrzés alá került. Elmagyarázta, hogy Kupjanszkot az Oszkil folyó két részre osztja. "Ma a jobb parton, ahol a város központja van, a helyzet nem könnyű, de már teljesen hadseregünk ellenőrzi. Ami a bal partot illeti, ott még vannak apró kérdések. A terület megtisztítása még tart" - fogalmazott a városvezető. Szavai szerint a város jobb partja ellen hajtottak végre támadást az orosz erők, és közvetlenül a civil lakosokra lőttek.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében megerősítette, hogy Harkiv megyében az orosz csapatok gyors tempóban hagyják el állásaikat, és az általuk megszállt területek mélyére vagy Oroszország területére "menekülnek". A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy az oroszok a dél-ukrajnai Herszon megyében is több településnél visszavonultak. Független forrásból a harctéri jelentéseket nem lehet ellenőrizni.

Az ISW szerint Izjum is gyorsan ukrán kézre kerülhet

A washingtoni hadtudományi intézet (ISW) elemzői legfrissebb jelentésükben  - amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - azt írták, hogy Ukrajna több területet szabadított fel öt nap alatt, mint amennyit Oroszország április óta  összes művelete során elfoglalt. Megjegyezték, hogy az ukrán erők helyenként mintegy 70 kilométeres mélységig is áttörték az orosz vonalakat.     

"Az ukrán erők nagy valószínűséggel Harkiv megyében Izjum városát is elfoglalják a következő 48 órában, ha még nem tették meg. Izjum felszabadítása lesz Ukrajna legjelentősebb katonai eredménye a márciusi kijevi csata megnyerése óta" - fogalmaztak a független amerikai intézet elemzői. Kiemelték: Izjum visszafoglalása megakadályozhatja Oroszországot abban, hogy a donyecki régiótól északnyugatra előrenyomuljon az E40-es autópályán, amelyet az orosz hadsereg megpróbált felhasználni arra, hogy Szlovjanszk és Kramatorszk irányában az ukrán erők "hátába kerüljenek".    

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, az ukrán hadsereg bebizonyította, le tudja győzni az orosz erőket a kapott fegyverekkel. „Minél több fegyvert szállítanak nekünk, annál gyorsabban győzünk, és annál hamarabb vethetünk véget ennek a háborúnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Az oroszok vélhetően mozgósítást terveznek

Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz megszállók egy nap alatt 400 katonájukat, 33 páncélozott járművüket és 18 harckocsijukat veszítették el. A vezérkari összesítés szerint eddig 52 650 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 242 orosz repülőgépet, 213 helikoptert, 2154 harckocsit, 4617 páncélozott járművet és 1263 tüzérségi fegyvert.

A vezérkar jelentésében azt is írta, hogy a veszteségek miatt az oroszok az ideiglenesen megszállt területeken a férfi lakosság erőszakos mozgósítását tervezik, ezért a férfiaknak tilos elhagyni a településeket. Herszonban átkutatták a város keleti részében lévő lakóövezet lakásait, amelyekből az Antonyivszkij híd látható. Kahovka és Kozacke helyi lakosait az orosz hadsereg figyelmeztette, hogy ha az átkelőhelyekhez közelednek, tüzet nyitnak rájuk és agyonlövik őket - jelentette a vezérkar.

Hanna Zamazejeva, a Mikolajiv megyei tanács elnöke a Telegramon közölte, hogy az orosz erők támadást hajtottak végre a régióban Vozneszenszk település polgári létesítményei ellen, aminek következtében legalább két civil sérült meg.

Az ukrán légvédelem lelőtt egy orosz rakétát Dnyipropetrovszk megye fölött - közölte a régió kormányzója. Ugyancsak orosz rakétát lőttek le a Cserkaszi megyei Umany fölött, a roncsok magánházakra zuhantak, de emberi sérülés nem történt - számolt be Ihor Taburec helyi kormányzó.

Nem hallgattak el a fegyverek

Ukrán hivatalos források szerint szombat este ismét rakétatámadás érte Harkiv városát, legalább egy ember meghalt, több ház megrongálódott.

Rakétatámadást jelentettek az ország keleti részén fekvő Dnyipróból is. Borisz Filatov, a város polgármestere azt mondta, az egyik rakéta a központba csapódott be, több sebesültről tudnak, és tart a károk felmérése.

Kapcsolódó írásaink