Külföld

Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodója III. Károly

Az ősi törvények előírásának megfelelően formálisan is az Egyesült Királyság uralkodójává nyilvánították szombaton III. Károly királyt.

Hivatalosan is az Egyesült Királyság uralkodója III. Károly
III Károly
Fotó: AFP Daniel Leal

Ismert, III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt. A volt uralkodót hosszas betegeskedés után, nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában érte a halál.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős addigi trónörökös, Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra. Az Egyesült Királyság trónöröklési törvényei azonban előírják, hogy az uralkodók halála esetén összehívott trónutódlási tanács (Accession Council) kétséget kizáróan megállapítsa az új uralkodó kilétét, és nyilvánosan kihirdesse, hogy ő az Egyesült Királyság egyedüli és törvényes uralkodója.

Ez a formális eljárás zajlott le, évszázados hagyományokat követő ceremónia keretében szombaton a St. James-palotában, Károly volt londoni rezidenciáján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom