Külföld

Részvétüket fejezték ki szerb, montenegrói és északmacedón vezetők

Részvétüket fejezték ki a királyi családnak és a brit népnek szerb, északmacedón és montenegrói vezetők II. Erzsébet brit uralkodó halála miatt.

Részvétüket fejezték ki szerb, montenegrói és északmacedón vezetők
„II. Erzsébet minden kihívással bölcsen, feltűnésmentesen, de határozottan nézett szembe”
Fotó: AFP/Justin Tallis

Aleksandar Vucic szerb elnök a saját és Szerbia állampolgárai nevében fejezte ki részvétét. A gyásztáviratban azt írta: „Őfelsége önzetlen szolgálatával meghatározta az Egyesült Királyság és a világ modernkori történelmét, példát mutatva arra, hogyan kell viselni az uralkodói hatalmat és ellátni a feladatokat a legnehezebb időkben is.”

„II. Erzsébet minden kihívással bölcsen, feltűnésmentesen, de határozottan nézett szembe, elsősorban a nemzete jóllétét tartva szem előtt, amivel kivívta alattvalóinak és számos tisztelőjének csodálatát szerte a világban. Családja és a teljes nemzet támasza volt” – húzta alá Aleksandar Vucic. A táviratban az is olvasható, hogy a szerb államfő szerint II. Erzsébet a kötelességei és a nemzet, illetve az állam iránt tanúsított odaadása és gondoskodása, valamint az erkölcsi értékek megóvása uralkodásának legmeghatározóbb jellemzőivé váltak. A királynő több évtizedes uralkodása alatt fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy az Egyesült Királyság mindenki számára jólétet jelentse – fűzte hozzá a szerb elnök. „A számtalan kihívás és nehézség ellenére, amelyek uralkodását meghatározták, II. Erzsébet királynő a törékenység látszata ellenére a világ legnagyobb uralkodóihoz méltó erőt tudott mutatni” – olvasható a táviratban.

Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnök a közösségi médiában tette közzé részvétnyilvánítását. Azt írta: „Montenegró népének a nevében mély szomorúságunknak adok hangot II. Erzsébet királynő halála miatt. Őfelsége egész életét országa szolgálatának szentelte, és inspiráló példa volt mindenki számára a világon.”

Milo Djukanovic montenegrói államfő szintén a közösségi médiában reagált a királynő halálhírére. „Montenegró osztozik a szomorúságban és a fájdalomban, amelyet II. Erzsébet királynő halála okozott, akinek több évtizedes uralkodása a világtörténelem egyik legértékesebb eleme marad” – olvasható a Twitteren.

„II. Erzsébet királynő a modernkori történelem meghatározó része volt, és tanúja számos társadalmi változásnak az utóbbi 70 évben” – olvasható az északmacedón kormány közleményében, amelyet a brit uralkodó halálát követően adtak ki.
Az északmacedón kormány egyben támogatásáról biztosította az új királyt, III. Károlyt, illetve a Liz Truss vezette új kormányt is.

Kapcsolódó írásaink