Külföld

Negyvenhat határsértőt találtak két lakókocsiban Szlovéniában

Szlovéniában idén 8212 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok

Negyvenhat illegális bevándorlót találtak a szlovén rendőrök két cseh rendszámú lakókocsiban a délnyugat-szlovéniai Koper közelében – közölte a helyi rendőrség pénteken.

Negyvenhat határsértőt találtak két lakókocsiban Szlovéniában
Képünk illusztráció
Fotó: Police.hu

Mindkét járművet ukrán állampolgár vezette.

Az egyik lakókocsiban, amelynek vontató autóját egy 39 éves ukrán állampolgár vezette és egy 43 éves ukrán nő volt vele, 24 ismeretlen állampolgárságú határsértőt találtak, míg a másikban, amelyet egy 33 éves ukrán állampolgár húzott az autójával, 22 iráni állampolgár utazott.

A 2020-ban elfogadott új szlovén törvény szerint embercsempészetért háromtól tizenöt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

Szlovéniában idén 8212 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 80 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak.

A menedékjogi kérelmek száma is jóval nagyobb volt az idén, mint tavaly. 7196-an folyamodtak menekültstátuszért, a feltartóztatott migránsok 88 százaléka. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Bosznia-Hercegovinába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Kapcsolódó írásaink