Külföld

Megérkezett Londonba a brit uralkodó

A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót

Megérkezett péntek délután londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába III. Károly király, aki előző este elhunyt édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Megérkezett Londonba a brit uralkodó
Sokan várták III. Károlyt a Buckingham Palotánál
Fotó: AFP/POOL/Yui Mok

Az uralkodót több tízezres tömeg fogadta a palotánál. Károly a királyi család skóciai nyári rezidenciájából, Balmoral kastélyából utazott repülőgéppel a brit fővárosba.

A király – még walesi hercegként és trónörökösként – a királynő életének utolsó óráit Balmoralban töltötte, édesanyja betegágyánál.

Pénteken feleségével, Kamilla hercegnővel a Balmoral közelében lévő Aberdeen város repülőteréről a London északnyugati negyedében működő Northolt légitámaszpontra utazott, innen a hivatalos uralkodói járművel ment a Buckingham-palotához.

A palota előtt kiszállt a gépkocsiból és üdvözölte a tömeget, sokakkal kezet fogott és röviden szóba is elegyedett az összegyűltekkel.

Objektum doboz

A tömeg üdvrivalgással köszöntötte az uralkodót, és többször is felhangzott a brit nemzeti himnusz, immár az Isten óvja a királyt – God Save the King – verssorral.

Károly és Kamilla ezután végigsétált a Buckingham-palota kerítése mellett, megtekintve az ott felhalmozott virágtengert és a virágokra erősített, jókívánságokat tartalmazó üdvözlőlapokat.

Mindeközben – III. Károly tiszteletére első ízben - a palota árbócára felvonták a királyi ház lobogóját (Royal Standard), amelynek megjelenése minden esetben azt jelzi, hogy az uralkodó a rezidencián tartózkodik.

A király este várhatóan televíziós beszédet intéz az Egyesült Királyság és a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség népeihez.

Kapcsolódó írásaink