Külföld

Magyarország támogatja Ukrajna uniós pénzügyi segítségét

Magyarország, más tagállamokhoz hasonlóan, kész garanciavállalással támogatni az Ukrajna megsegítését szolgáló uniós pénzügyi források kifizetését – jelentette ki Varga Mihály az Európai Unió pénzügyminisztereinek pénteki baráti találkozója után Prágában. Varga Mihály emlékeztetett: hazánk eddig is jelentős, több, mint 28 milliárd forint értékű segítséget nyújtott Ukrajnának, és 900 ezernél is több menekültet fogadott az országból.

Magyarország támogatja Ukrajna uniós pénzügyi segítségét
Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A Pénzügyminisztérium péntek délutáni közleménye emlékeztet arra, hogy a magyar kormány álláspontja a kezdetektől fogva változatlan: mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség, fegyverszállítmányokat továbbra sem engedünk át az országon.

Varga Mihály pénzügyminiszter hangsúlyozta: ugyanakkor támogatjuk az igazságos tehermegosztáson alapuló, a háborús kárt mérséklő pénzügyi segítséget Ukrajna részére.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy az Ukrajnával szomszédos tagállamok, így Magyarország is számos olyan anyagi terhet visel a háború következményeként, amelyet más tagállamok nem. Kijelentette, a közös segítségnyújtásnál ezt a szempontot is figyelembe kell venni.

Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig mintegy 5 milliárd eurót folyósítottak Ukrajna számára
öt hitelcsomag formájában. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további 9 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ebből 1 milliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A mostani találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további 5 milliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ez év folyamán egy újabb 3 milliárd eurós támogatás követhet.

Kapcsolódó írásaink