Külföld

Kreml: Moszkva a saját érdekeinek megfelelő választ fog adni az uniós vízumkorlátozásokra

Moszkva tükörválaszt fog adni a kölcsönösség elvének megfelelően

Moszkva a saját érdekeinek megfelelő választ fog adni az uniós vízumkorlátozásokra, és ezek a lépések nem mindig lesznek tükörintézkedések - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak pénteken Moszkvában.

Kreml: Moszkva a saját érdekeinek megfelelő választ fog adni az uniós vízumkorlátozásokra
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök és a Kreml szóvivője
Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Peszkov hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is várja a turistákat a nyugati országokból, akik így saját szemükkel láthatják majd, hogy mennyi hazugságot terjesztenek Oroszországról.

„Nekünk az az érdekünk, hogy a turisták jöjjenek hozzánk azokból az országokból is, amelyeket mi barátságtalannak nevezünk. Miért is ne? Végül is az embereknek látniuk kell az országunkat, és meg kell érteniük, hogy amit a saját országukban néznek és látnak a mi országunkról, az hazugság. De ezt csak úgy tudjuk elmagyarázni nekik, ha meghívjuk ide őket ” - mondta.

Peszkov külön felhívta a figyelmet az orosz diplomatákkal és a nemzetközi rendezvények orosz résztvevőivel szembeni „nem megfelelő magatartásra”. Mint mondta, ezen a téren Moszkva tükörválaszt fog adni a kölcsönösség elvének megfelelően, amely a diplomáciai kapcsolatok sarokköve.

A szóvivő arra reagált, hogy Európai Unió Tanácsa pénteken határozatot fogadott el az EU és Oroszország közötti vízumkönnyítési megállapodás felfüggesztéséről. A döntés értelmében az orosz állampolgárokra mostantól az uniós vízumkódex általános szabályai vonatkoznak.

Kapcsolódó írásaink