Külföld

Közép-Európa számára az európai egység nagy érték

Közép-Európa államai és nemzetei számára az európai egység nagy érték és remény, amelyet óvni és erősíteni kell, Oroszország Ukrajna elleni támadása, a háború pedig nem vezethet az EU-tagországok között már meglévő megosztottság elmélyítéséhez – tartalmazza a Kárpátok Európája Klubjainak Programtanácsa által elfogadott nyilatkozat.

Közép-Európa számára az európai egység nagy érték
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke
Fotó: Facebook/Németh Zsolt

Az állásfoglalásról Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke pénteken tájékoztatta az MTI-t, azt követően, hogy a programtanács ülést tartott a Kárpátok Európája című konferencia keretében, amely szeptember 6–8-án zajlott a lengyelországi Karpaczban, a lengyel szejm (alsóház) szervezésében.

A nyilatkozat megállapítja, hogy a közép-európai országok a támogatás, a szolidaritás és az egyenlőség elvének tiszteletben tartása helyett egyre inkább az EU Alapszerződéseket figyelmen kívül hagyó bánásmódnak vannak kitéve.

A Brüsszelben támogatást élvező föderalista kezdeményezések és az európai tanácsi döntéshozatalban az egyhangúság elvének eltörlésére tett kísérletek rávilágítanak a nagy és erős tagállamok dominanciára irányuló növekvő vágyára azokkal a nemzetekkel és államokkal szemben, amelyeket „egy másik Európának” tekintenek.

Az aláírók szerint az Európai Unió kizárólag a „szabadok a szabadokkal és egyenlők az egyenlőkkel” elve alapján együttműködve, tiszteletben tartva a kulturális sokszínűséget és a nemzeti hagyományokat, valamint a javak igazságos megosztására és az egymás iránti toleranciára való képességével maradhat vonzó minden jelenlegi és jövőbeli tagja számára.

Ugyanakkor a programtanács támogatja a párbeszéd és együttműködés erősítését Közép-Európában, az adriai- és fekete-tengeri országoktól a balti-tengeri országokig, többek között a Kárpátok Európája Klubok intézménye révén, annak érdekében, hogy megsokszorozzák az egymásnak biztosított bizalmi tőke erejét és hatékony munkát folytassanak a közös célok eléréséért – tartalmazza a nyilatkozat, amelyet üzenetként szánnak Közép-Európa tudományos, kulturális és politikai véleményformáló körei számára.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom