Külföld

Most beszélt először az új király, III. Károly

„Vállalom azt a felelősséget, amit most a sors rám helyezett”

Megérkezett péntek délután londoni rezidenciájára, a Buckingham-palotába III. Károly király, aki előző este elhunyt édesanyja, II. Erzsébet királynő halálának pillanatában lépett az Egyesült Királyság trónjára. Az új uralkodó este héttől tartotta meg első beszédét.

Most beszélt először az új király, III. Károly
III. Károly beszédét nézik a televízión az emberek
Fotó: AFP/JUSTIN TALLIS

Elkezdődött III. Károly beszéde.

A király felidézte a néhai édesanyja által 1947-ben, 21 évesen, a dél-afrikai Fokvárosban még hercegnőként tett fogadalmat, amelyben Erzsébet megígérte, hogy egész életét népei szolgálatának szenteli.

Kijelentette: ő is ünnepélyesen megfogadja az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népeinek, hogy hűséggel, tisztelettel és szeretettel fogja őket szolgálni élete hátralévő részében.

Egy mondat erejéig kitért másodszülött fiára, Harry hercegre is, aki több mint két éve felhagyott a királyi család magas rangú tagjaként ráháruló hivatalos feladatok ellátásával, és amerikai feleségével, Meghan hercegnővel Kaliforniába költözött. Harry és a királyi család többi magas rangú tagja között azóta is feszült a viszony.

III. Károly király azonban péntek esti televíziós beszédében kijelentette: szeretne kifejezést adni „az életüket külföldön folytató” Harry és Meghan iránt érzett szeretetének.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink