Külföld

Dániából Ruandába szállíthatnák a menedékjogra várókat egy tervezet szerint

A dán parlament tavaly fogadta el azt a törvénytervezetet

Kérelmük elbírálásáig a jövőben ideiglenesen Ruandába szállíthatnák Dániából a világ bármely részéből oda érkező menedékkérőket – derült ki a Dánia és Ruanda által aláírt, pénteken kiadott közös nyilatkozatból.

Dániából Ruandába szállíthatnák a menedékjogra várókat egy tervezet szerint
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

A két ország szorosabb együttműködésre kötelezte el magát, és e megállapodás része a Dániában menedékjogra várók Ruandába szállítása.

„A jelenlegi menedékjogi és migrációs rendszer nem működik, ezért új megközelítésekre van szükség” - olvasható a dokumentumban.

A Ruandába szállított menekültek a tervek szerint dönthetnek úgy is, hogy véglegesen ott maradnak, nem mennek vissza Dániába.

A dán parlament tavaly fogadta el azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi Koppenhága számára, hogy más országokban működtessen menekültközpontokat. A menedékkérelmük elbírálására várókat ezekben a központokban helyeznék el.

Az Európai Bizottság már a törvény elfogadásakor hangot adott nemtetszésének, és leszögezte: fenntartja a jogot arra, hogy lépéseket tegyen a törvény ellen, ha Dánia valóban végrehajtaná a tervezetben foglaltakat.

A nyilatkozatban kiemelik: a szóban forgó megállapodás feltétele, „hogy összhangban legyen a két ország nemzetközi kötelezettségeivel, köztük a menekültjognak és az emberi jogoknak a figyelembe vételével”.

A menedékkérők a menekülteket segítő szervezetek támogatásával jogi eljárást kezdeményeztek a dán-ruandai megállapodástervezet ellen.

Nagy-Britannia hasonló intézkedést vezetett be áprilisban: a szintén Ruandával kötött megállapodása alapján London azokat a migránsokat szállíthatja az afrikai országba, akik illegálisan jutottak be a országba.

Kapcsolódó írásaink