Külföld

Több száz titkos NATO-dokumentum szivárgott ki Portugáliában

Kibertámadás érte a portugál hadsereg vezérkari főnökségét és a katonai hírszerzést, amelynek következtében több száz titkos, a NATO-tól származó dokumentum került ki a darkwebre – jelentette csütörtökön a Diario de Noticias portugál internetes újság.

Több száz titkos NATO-dokumentum szivárgott ki Portugáliában
Portugáliában érte támadás a szervezetet, rengeteg titkos dokumentum került ki a világhálóra
Fotó: Pixabay

A portálnak névtelenül nyilatkozó forrás szerint ilyen jellegű dokumentumok felkutatására programozott számítógépes botok hajthattak végre észrevehetetlen támadást hosszú időn keresztül. A Diario de Noticias úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzés figyelt fel a támadásra, és az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül értesítették a portugál hatóságokat tavaly augusztusban.

A portugál kiberbiztonsági hatóság vizsgálata során azt állapította meg, hogy a vezérkari főnök, a katonai hírszerzés és a védelmi minisztérium egyik osztálya volt a támadás célpontja.

A hírportál érdeklődésére a portugál kormány nem erősítette meg és nem is cáfolta az ellopott titkos dokumentumokról szóló híreket. Közleményében António Costa kormányfő azt hangoztatta, hogy minden olyan esetben, amikor támadás gyanúja merül fel, alaposan kivizsgálják az ügyet, és a kormány lépéseket tesz a kiberbiztonság erősítésére.