Külföld

Szijjártó Péter közelebb hozta Perut

A magyar cégek egyre erősebb pozíciót töltenek be a dél-amerikai országban

Megvan az alap a Magyarország és Peru közötti együttműködés fejlesztéséhez, ami a mostani válságos időszakban segíthet a magyar gazdaság növekedésének fenntartásában – jelentette ki a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Limában.

Szijjártó Péter közelebb hozta Perut
Szijjártó Péter Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

A tárcavezető Roberto Sánchez külkereskedelmi és idegenforgalmi miniszterrel való tárgyalása után elmondta, hogy az ukrajnai háború példátlan gazdasági, politikai és biztonsági kihívások elé állítja a világot. Ez pedig szerinte megnöveli a megbízható partnerségek jelentőségét, főleg egy olyan ország számára, amely annyira nyitott gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország.

Kiemelte: „A magyar gazdaság válság alatti növekedésének szempontjából is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi gazdasági-kereskedelmi együttműködéseink folyamatosan bővüljenek.”

„A magyar–perui együttműködés szorosabbra fűzése is segít abban, hogy az elkövetkezendő nehéz világgazdasági időszakban is növekedő pályán tudjuk tartani a magyar gazdaságot” – mutatott rá.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy ehhez jó alapot ad a kétoldalú kereskedelem tavalyi, 62 százalékos bővülése, valamint hogy a magyar cégek egyre erősebb pozíciót töltenek be a dél-amerikai országban.

Példaként említette, hogy a Richter piacvezető több gyógyszer tekintetében is, illetve Peruban keresik a magyar technológiák felhasználásának lehetőségét a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási fejlesztésekhez, ezért különösen fontos az együttműködés a két ország agráregyetemei között.

A miniszter közölte, hogy ezen fejlődő együttműködés aládúcolása érdekében három együttműködési megállapodást írnak alá a nap folyamán, amelyek alapvetően az emberek közötti kapcsolatokat segítik kialakítani, elmélyíteni.

Az első egy ösztöndíj-megállapodás, amelynek alapján 2023-tól évente húsz perui hallgató érkezhet a magyarországi egyetemekre. Emellett egyezmény születik a diplomáciai akadémiák közötti és a sportügyi együttműködésről, utóbbi különösképp az utánpótlásképzésre és a teqball népszerűsítésére fókuszál – tájékoztatott.

Végezetül pedig hangsúlyozta, hogy felgyorsítják a kettős adóztatás elkerüléséről szóló tárgyalásokat annak érdekében, hogy a magyar vállalatok a lehető legelőnyösebb együttműködést tudják kialakítani perui partnereikkel.

Szijjártó Péter a nap további részében megállapodásokat ír alá Miguel Ángel Rodríguez Mackay perui külügyminiszterrel, valamint találkozik Maria del Carmen Alva Prietóval, a kongresszus Külügyi Bizottságának elnökével és Alejandro Munante Barriosszal, a kongresszus második alelnökével.

Kapcsolódó írásaink