Külföld

Novák Katalin: A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk

A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk – közölte a köztársasági elnök II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodójának halálhírére reagálva csütörtök este a Facebook-oldalán.

Novák Katalin: A nőtől, az édesanyától, a királynőtől, az európai államfőtől búcsúzunk
A királynő mindig kifogástalan toalettben jelent meg
Fotó: AFP/Victoria Jones

Novák Katalin azt írta: mély megrendüléssel értesült II. Erzsébet királynő haláláról, egyúttal őszinte részvétét fejezte ki a királyi család tagjainak.
„Szomorú szívvel és tisztelettel búcsúzunk a 20. századi brit és európai történelem egyik legmeghatározóbb alakjától. Mi magyarok sokat tanultunk II. Erzsébettől a nemzetért és a családért való kiállásban” – tette hozzá az államfő, jelezve: II. Erzsébet „emlékét szívünkben megőrizzük!”.
A köztársasági elnök a Twitter-oldalán angol nyelvű bejegyzésében a többi között azt írta: II. Erzsébet „élete áldás volt, emléke kincs”, hozzáfűzve, rendíthetetlen szolgálata és méltóságteljes jelenléte mindenki tiszteletét kivívta szerte a világon.
II. Erzsébetet életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Kapcsolódó írásaink