Külföld

Arcpirító luxusban élve biztatgat minket spórolásra a brüsszeli elit

Brüsszel közelében, egy elit elővárosban élnek azok az uniós politikusok, akik arra intik az EU polgárait, hogy spóroljanak az energiával. Luxus életmódjukat nem is palástolják.

Arcpirító luxusban élve biztatgat minket spórolásra a brüsszeli elit
Guy Verhofstadt egy kastélyban él, miközben spórolásra inti az unió polgárait
Fotó: Pool/Alexandros Michailidis

„Guy Verhofstadt, Belgium volt miniszterelnöke, a liberális Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője Gent belvárosában egy 17. században épült, gyönyörűen felújított, folyóparti műemlék épületben él Belgiumban” – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A politikus luxus életmódja önmagában is bántó az átlag uniós polgár számára, különösen dühítő azonban, ha tudjuk, hogy ugyanez a Guy Verhofstadt közben az Oroszország elleni szankciók és az energián spórolás mellett tette le a voksát.

Nem ő az egyetlen, aki ellentmondásosan viselkedik ebben a rendkívüli helyzetben. „Brüsszelben újabb és újabb szankciókat követelnek, az energiaárak pedig annyira elszálltak, hogy milliók rettegnek a téli hónapoktól, attól félve, hogy nem fogják tudni fűteni otthonaikat. A liberális politikai elitet azonban láthatóan ez nem érdekli. A napokban Annalena Baerbock német külügyminiszter, a Zöldek politikusa például egyenesen arról beszélt, nem hatja meg, ha az emberek az utcára vonulnak, hogy tüntessenek az elszabadult energiaárak miatt” – írja a Magyar Nemzet.

A cikk szerint miközben az elit tagjai így nyilatkoznak, „a brüsszeli buborék szívóereje óriási. Ez egy mikrovilág”. Így vélekedett egy olasz gyakornok a Groene Amsterdammer holland lapnak. Egy korábbi tisztviselő pedig arról beszélt, hogy a brüsszeli buborékban élők minden mozzanata az EU légkörében zajlik, a gyermekeik nagyon drága nemzetközi iskolába járnak, amit az Európai Bizottság fizet állandó szerződéssel. Beszámolók alapján a legfontosabb emberek Tervurenben élnek, ami sokak szerint Európa egyik legdrágább és legjobban őrzött települése. Tervuren az Európai Unió brüsszeli intézményeitől mindössze 15 perces autóútra található. Amikor a V4NA stábja megérkezett a kisvárosba, luxusházak erdejében találta magát, ahol szemmel láthatóan senki nem spórol az energiával.