Külföld

Kuba bírálja az Egyesült Államokat

A Fidel Castro vezette forradalom és az amerikai állampolgárok és vállalatok tulajdonának államosítása után vezették be a gazdasági embargót

Kuba külügyminiszter-helyettese szerint a Biden-kormány „erkölcstelenül, törvénytelenül és igazságtalanul” jár el, amikor a terrorizmust támogató államok listáján tartja Kubát már több mint hatvan éve.

Kuba bírálja az Egyesült Államokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Carlos Fernández de Cossio az AP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy országa besorolása olyan államok közé, mint Észak-Korea, Irán és Szíria „egyszerű módja Kuba megbüntetésének azzal az általános céllal, hogy bukott állammá tegyék”.

„Sajnos az Egyesült Államok nem fizeti meg az árát annak, hogy amit tesz, az törvénytelen, fenntarthatatlan és erkölcstelen” – magyarázta.

Az Egyesült Államok az 1960-as években, a Fidel Castro vezette forradalom és az amerikai állampolgárok és vállalatok tulajdonának államosítása után vezetett be gazdasági embargót a szigetországgal szemben.

Barack Obama korábbi amerikai elnök külpolitikájának egyik legfontosabb eredménye az volt, hogy levette Kubát a feketelistáról, alelnöke, Joe Biden támogatta ebben.

Napokkal Biden jelenlegi elnök beiktatása előtt Donald Trump feltette Kubát a terrorizmust támogató országok listájára és új szankciókat vezetett be. Biden megígérte, hogy megújítja a kapcsolatokat a kommunista vezetésű országgal, de eddig nem tett lépéseket.

Kapcsolódó írásaink