Külföld

Életfogytot kapott a baltás tinédzser

A legsúlyosabb, életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték csütörtökön azt a 18 éves svéd gimnazistát, aki baltával ölte meg két tanárát március 21-én Malmöben. A tettes a támadás előtti este többször rákeresett az interneten a máshol történt iskolai lövöldözésekre és mészárlásokra.

Életfogytot kapott a baltás tinédzser
A malmöi latin iskola diákjai a támadás után gyertyákkal emlékeztek meg az áldozatokról
Fotó: TT News Agency/Johan Nilsson

Svédország modernkori történetében a legfiatalabb embert ítélték csütörtökön életfogytig tartó börtönbüntetésre – írta meg csütörtökön az Arbetet című stockholmi lap. Mint olvasható, a 18 esztendős tettes tavaly március 21-én követte el a kettős gyilkosságot egy Malmö déli részén található művészeti iskolában. A fiatalember tette után maga hívta ki a rendőrséget. A kiérkező hatóságok a tanintézmény harmadik emeletén két súlyosan sérült tanárnőt találtak és az elkövetőt, akit letartóztattak. A két pedagógus később belehalt sérüléseibe.

Johan Kvart, az ügyben eljáró bíró közleménye szerint a 18 éves férfi brutális, szörnyű gyilkosságokat követett el, nagy szenvedést okozva áldozatainak. Az elkövető beismerte tettét, és vallomásában azt mondta, nem találta helyét a társadalomban, ám ahhoz nem volt bátorsága hogy megölje magát. Ugyanakkor hozzátette, abban viszont biztos volt, hogy nem hagyhatja el élve a helyszínt.

A malmői bíróság közölte, hogy e vallomáson túlmenően nem tudják pontosabban meghatározni, mi motiválhatta a gyilkost. Ugyanakkor kiderült, vannak arra utaló jelek, hogy aktívan érdeklődött az iskolai lövöldözések, valamint a hasonló erőszakcselekmények iránt, illetve fel akarta hívni a figyelmet magára.

A férfit pszichológiai vizsgálatnak is alávetették, amelynek eredménye szerint autista vonásokat mutató zavarai vannak, de súlyos pszichés probléma vagy betegség jeleit nem találták nála.

Anders Elison, az elkövető ügyvédje a helyi médiának nyilatkozva azt mondta, fellebbezni fog az ítélet ellen. Svédországban az életfogytiglant kapó elítéltek tíz év után kérelmezhetik, hogy a szabadságvesztést konkrét idejűre módosítsa a bíróság. Ennek eredményeként átlagosan csak tizenhat esztendőt kell a rácsok mögött tölteniük.

A szabadságvesztés büntetésen felül a tinédzsernek egymillió svéd korona (37,2 millió forint) kártérítést kell fizetnie a hozzátartozóknak.

Kapcsolódó írásaink

Bandák kezében Göteborg

ĀAz enyhe büntetési tételek miatt Svédországban a súlyosabb bűncselekményeket fiatalkorúak követik el, Dániában azonban nem kivételez velük a törvény