Külföld

Alkotmányellenes Michiganben az abortuszt tiltó törvényt

Michigan állam alkotmánya garantálja a testi önrendelkezéshez való jogot

Egy Michigan állami bíró úgy határozott, hogy sérti az állam alkotmányát az az 1931-ben elfogadott törvény, amely minden esetben, még nemi erőszak és vérfertőzés útján létrejött fogantatás esetében is szigorúan tiltja a terhességmegszakítás végrehajtását.

Alkotmányellenes Michiganben az abortuszt tiltó törvényt
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A Planned Parenthood elnevezésű, egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet által indított perben született szerdai döntésben a bíró megállapította: Michigan állam alkotmánya garantálja a testi önrendelkezéshez való jogot, amelybe az abortuszhoz való jog is beletartozik. A határozat értelmében az állami ügyészség ezentúl nem kényszerítheti ki az 1931-es jogszabály alkalmazását.

„Egy olyan törvény, amely megtiltja a biztonságos, rutinszerű orvosi ellátást, nemcsak a testük és az életük feletti önrendelkezéstől, hanem a méltóságuktól is megfosztja a nőket” – fogalmazott indoklásában a bíró.

A Planned Parenthood és két orvos áprilisban indított pert Michigan állam ellen. A szervezet most úgy értékelte, hogy a döntés fontos győzelem az abortusz lehetőségének kivívásáért folytatott küzdelemben.

A Pro-Life America országos abortuszellenes csoport mély csalódottságának adott hangot a döntés miatt.

Michigan állam legfelsőbb bíróságának péntekig kell döntenie arról, hogy a novemberi félidős választásokkal egy időben szavazzanak-e majd az abortusz legalizálásáról.

A terhességmegszakításról szóló vita az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának júniusi döntése után erősödött fel. A bíráknak az úgynevezett Roe kontra Wade ügyben hozott döntése akkor megszüntette az abortuszjog 1973-as szövetségi védelmét, és a tagállamok jogkörébe utalta a szabályozást.

Kapcsolódó írásaink