Külföld

Rossz hírek érkeztek a szlovák gazdaságról

Az első negyedéves 3,1-ről a másodikra 1,8 százalékra esett vissza a szlovák gazdaság éves növekedési üteme. Ugyanakkor a háztartások fogyasztása ismét meglepő ütemben, 4,3 százalékkal bővült.

Rossz hírek érkeztek a szlovák gazdaságról
A GDP-növekedést leginkább a lakossági költések tartják életben (Révkomáromban készült képünk illusztráció)
Fotó: Hegedüs Róbert/MH

Nem érkeztek túl jó hírek a szlovák gazdaság jelenlegi állapotáról - írta meg szerdán a pozsonyi Új Szó. Az orgánum a helyi statisztikai hivatal adataira alapozva tudatta, az első negyedéves 3,1-ről a másodikra 1,8 százalékra esett vissza az éves növekedési ütem.

A szerény növekedés egyébként továbbra is döntően a belföldi keresletnek köszönhető. A háztartások fogyasztása ezúttal is meglepő ütemben, 4,3 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy a reálbérek a magas infláció miatt 4,5 százalékot vesztettek értékükből. A háztartások a második negyedévben még állták a sarat, és valószínűleg a világjárvány idején felhalmozott megtakarításaikat élték fel – hangoztatta az Új Szónak Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte azonban az elkövetkező időszakban egyre több háztartásnak okoz majd gondot a növekvő árszínvonal, ami a lakossági fogyasztásra is rányomja majd a bélyegét.

A helyi gazdasági szakértők a növekedés további lassulására számítanak, amely idén éves szinten két százalék alatt maradhat. A jövő az energiapiaci helyzettől, a pozsonyi kormány éppen aktuális „viharaitól” és az uniós döntéshozók intézkedéseitől függ.

Kapcsolódó írásaink