Külföld

Oroszország kibővítette az Európai Unió elleni szankciókat

A szankciós listán szereplő személyeknek megtiltották a beutazást Oroszországba

Oroszország az uniós büntetőintézkedésekre válaszul kibővítette az Európai Unió elleni szankcióit. Az új szankciós listán szerepel az uniós országok felső katonai vezetése, valamint mások, akik érintettek az ukrajnai fegyverszállításokban – áll az orosz külügyminisztérium szerdán közzétett közleményében

Oroszország kibővítette az Európai Unió elleni szankciókat
Oroszország az uniós büntetőintézkedésekre válaszul kibővítette az Európai Unió elleni szankcióit - áll a külügyminisztérium szerdán közzétett közleményében
Fotó: AFP

„A korlátozó intézkedéseket kiterjesztették többek között az Európai Unió magas rangú katonai vezetőire, az EU-tagállamok rendvédelmi szerveinek magas rangú munkatársaira, az Ukrajnának szánt haditechnikai szállításokban részt vevő, fegyvergyártásban és szállításban érdekelt európai kereskedelmi szervezetek képviselőire” – olvasható a dokumentumban.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió és a tagállamai halált okozó fegyvereket és haditechnikát szállítanak az ukrán erőknek, amelyek ezekkel polgári infrastrukturális létesítményeket és kulcsfontosságú objektumokat támadnak, ami tovább nehezíti a segélyszállítmányok eljuttatását a konfliktus sújtotta területekre, és veszélybe sodorja egész Európát – írja az orosz külügyminisztérium.

„Minden arról tanúskodik, hogy az EU nem akar az ukrajnai és európai békébe invesztálni, ehelyett továbbra is a konfliktus elnyújtásán dolgoznak. Az EU lakosai kénytelenek a saját zsebükből fizetni ennek a háborúskodó politikának az árát” – hangsúlyozza a dokumentum.

A külügyminisztériumban elmondták, hogy a szankciós listán szereplő személyeknek megtiltották a beutazást Oroszországba. A vonatkozó diplomáciai jegyzéket az orosz külügyminisztérium átadta az EU diplomáciai képviseletének.

Figyelmeztetni kívánjuk az oroszellenes intézkedések kezdeményezőit, hogy bármilyen, Oroszország elleni barátságtalan lépésre azonnal kemény lépéssel válaszolunk – közölte a tárca.

Kapcsolódó írásaink