Külföld

Novák Katalin: Feladatunk felerősíteni az Európai Unió hangját

A köztársasági elnök Klaus Johannis román államfővel tárgyalt Bukarestben

Az a célunk és feladatunk, hogy az Európai Unió hangját felerősítsük, befolyását növelni tudjuk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Klaus Johannis román államfővel tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bukarestben.

Novák Katalin: Feladatunk felerősíteni az Európai Unió hangját
Klaus Iohannis román elnök fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt hivatalos bukaresti látogatásán a Cotroceni elnöki palotában 2022. szeptember 7-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a két ország ebben a kérdésben is kész közösen fellépni. Jó közös döntésekre van szükség – hangsúlyozta.

Elmondta: a Klaus Johannis román államfővel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett Románia schengeni térséghez való csatlakozása, a Romániában élő magyarok helyzete, az ukrajnai háborúból menekültek megsegítése, az energetikai kérdések és az energiafüggőség.

Kiemelte, bízik Románia és Magyarország pragmatikus, jó és modern kapcsolatában.

Novák Katalin emlékeztetett, hogy 12 éve nem járt hivatalosan Bukarestben magyar államfő, így a látogatásával új fejezet nyílik a két ország együttműködésében.

Hozzátette: mivel Magyarország és Románia szomszédos ország, szükség van arra, hogy  a kapcsolatok jól működjenek, ennek érdekében fognak dolgozni a jövőben. Abban is megállapodtak, hogy a létező feszültségeket nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék.

Az energiafüggőségről szólva kiemelte: Magyarország helyzete még nehezebb, a kiszolgáltatottsága még nagyobb, mint Romániáé, mivel nem rendelkezik tengeri kikötővel, tengeri határral. Elmondta, hogy a jövőben Magyarország csökkenteni kívánja energiafüggőségét, energiaszuverenitást szeretnénk elérni.

„Dolgozunk ezen, minden olyan kezdeményezést örömmel látunk és támogatunk, amely növeli az energetikai diverzifikációnak a lehetőségét és függetlenít az orosz energiaforrásoktól. Számítunk Romániára ebben a vonatkozásban is” – mutatott rá.    

Elmondta: szó esett arról a közös érdekről is, hogy megállapodás szülessen Magyarország és az Európai Unió között a Magyarországnak joggal járó források vonatkozásában, illetve ennek kiterjesztéséről Lengyelországra. Európának az az érdeke, hogy Magyarország és Lengyelország is megkapja a neki jogosan járó európai uniós forrásokat, hiszen ez is szükséges ahhoz, hogy növeljük az energia-függetlenségünket.    

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban kiemelte: Magyarországra több mint 900 ezer menekült érkezett, a segítésük folyamatos éppen úgy, mint Romániában.

A Romániában élő magyarokról szólva a magyar államfő kifejtette: közös érdek a magyar kisebbség jogainak védelme, és örömteli látni azt, hogy az erdélyi magyarság legmagasabb szintű képviselete biztosított azáltal, hogy az RMDSZ tagja a román kormánynak.

A hivatalos program részeként Novák Katalin a továbbiakban látogatást tesz a Calvineumban, Bukarest I. Református Egyházközségében, kétoldalú megbeszélést folytat Alina Gorghiuval, a Szenátus ügyvivő elnökével, Marcel Ciolacuval, a Képviselőház elnökével, Nicolae Ciuca miniszterelnökkel, majd Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettessel.

Kapcsolódó írásaink