Külföld

Németh Zsolt: A magyar–lengyel kapcsolat nem a múlt, hanem a jövő

„Közösen fogunk fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezeljen minket”

A magyar–lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő részét képezik – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerdán a lengyelországi Karpaczban szervezett 31. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

Németh Zsolt: A magyar–lengyel kapcsolat nem a múlt, hanem a jövő
Németh Zsolt: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar-lengyel kapcsolatokat
Fotó: MH

A lengyel–magyar kapcsolatokról szóló, Ryszard Terlecki lengyel alsóházi alelnök részvételével szervezett pódiumbeszélgetésen Németh üdvözölte Mateusz Morawieckinek a visegrádi együttműködés megújítására irányuló törekvését, amelyet a lengyel kormányfő a hétfőn a Sieci lengyel hetilapban megjelent interjúban fogalmazott meg.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Németh ebben az összefüggésben leszögezte: a magyar–lengyel kapcsolatok az elmúlt félévben válságos időszakot éltek át. Magyarországon több alkalommal kinyilvánítottuk: nem hagyjuk, hogy a háború maga alá temesse a magyar–lengyel kapcsolatokat – tette hozzá.

Úgy látta, ennek a kitartó politikának megvan a gyümölcse, hiszen éppen a karpaczi fórumot megelőző interjúban, valamint Karpaczban is Morawiecki kinyilvánította, hogy érdekelt a magyar–lengyel kapcsolatok megerősítésében, és abban is, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben új lendületet adjon a visegrádi együttműködésnek.

Németh közölte, ennek a határozott lengyel miniszterelnöki állásfoglalásnak a mi részünkről rendkívül pozitív a fogadtatása, a magyar fél is úgy látja, hogy a magyar-lengyel kapcsolatok nem a múlt, hanem a jövő, és nem a probléma, hanem a megoldás részét képezik.

Utalva a jövő ősszel esedékes lengyelországi választásokra, Németh fontosnak nevezte, hogy a Morawiecki által felvázolt stratégia mentén eredményesen tudjon fellépni az a politikai tábor, amely ma Lengyelországot vezeti.

Azon magyarországi sajtókommentárokra utaló kérdésre reagálva, amelyek szerint a Morawiecki által bejelentett váltás fő oka a lengyel helyreállítási eszközök kifizetésének akadályozása Brüsszel részéről, Németh elmondta: az ilyen magyarázatok egészen nevetségesek. Az Európai Unióban (EU) folytatott vitákban az uniós frontokon Lengyelország és Magyarország vállvetve küzdött még abban a nehéz időszakban is, amikor a háború miatt voltak vitás kérdések, és ez a jövőben is így lesz – hangsúlyozta.

Felidézte Novák Katalin köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök májusi varsói találkozóját, mely során teljesen egyértelművé vált: közösen fognak fellépni azért, hogy Brüsszel egyenrangú félként kezeljen minket, és hogy megkapjuk azokat a pénzeket, amelyek egyébként nem adományt jelentenek, hanem járnak nekünk. Németh hangsúlyozta: mindenfajta politikai zsarolásnak közösen állunk ellen, hiszen az Európai Bizottság elfogadhatatlan magatartást tanúsít hosszú idő óta.

Ryszard Terlecki a pódiumbeszélgetésen megerősítette a Morawiecki-interjúban is megfogalmazott álláspontot, mely szerint a V4-ben együtt kell működni azokon területeken, ahol nincs jelentős nézeteltérés. Az ilyen kérdéskörnek nevezte az EU jövőjét, aláhúzva a lengyel és a magyar kormány hasonló, a központosított, föderációjellegű unió elképzelését elutasító álláspontját.

Meg kell újítani a visegrádi együttműködést, elsősorban a gazdasági kérdésekben, és vissza kell térni az EU ügyeiben vállalt szövetségünkhöz – jelentette ki Terlecki, beismerve, hogy az ukrajnai háborút, az Oroszország iránti szankciókat illetően még kissé más lehet Lengyelország és Magyarország viszonya. Nyugodjunk bele a különbségekbe, és menjünk előre – jelentette ki a szejm alelnöke, rámutatva a lengyel–magyar sorsközösség hagyományára is.

A csütörtökig tartó, karpaczi fórumon szerdán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is felszólal.

Kapcsolódó írásaink