Külföld

Mihail Gorbacsovról emlékeztek meg a német parlamentben

Megemlékezést tartott szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag) Mihail Gorbacsovról, a Szovjetunió előző héten elhunyt első és utolsó elnökéről a szövetségi kormány tagjai és Frank-Walter Steinmeier államfő részvételével.

Mihail Gorbacsovról emlékeztek meg a német parlamentben
A német szövetségi parlament (Bundestag) Mihail Gorbacsovról, a Szovjetunió előző héten elhunyt első és utolsó elnökéről emlékezett meg
Fotó: Michael Kappeler/dpa

Az augusztus végén elhunyt politikus tiszteletére a parlament őszi ülésszakának kezdetén tartott megemlékezésen Bärbel Bas, a Bundestag elnöke kiemelte, hogy Mihail Gorbacsov „jobbá tette a világot", és a népek közötti bizalom egyik legnagyobb huszadik századi építője volt.

A Szovjetunió első, és egyben utolsó elnöke a német újraegyesítés úttörője is volt, bátorsága és a megbékélés iránti elkötelezettsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a német történelem páratlan és nagyszerű pillanatában sikerült helyreállítani a német állam egységét – tette hozzá a szociáldemokrata politikus.

Kifejtette: Mihail Gorbacsov új gondolkodást honosított meg a Kremlben, belpolitikájában az emberek életének javítására törekedett és igyekezett „emberi vonásokkal" felruházni a rendszert, az állam és az emberek viszonyában a félelem helyére a párbeszédet állította.

A Szovjetunió Kommunista Pártja utolsó főtitkárának külpolitikáját az erőszakmentesség és a népek önrendelkezési jogának tisztelete vezérelte, így sok millió ember szabadságához járult hozzá, lehetővé tette a hidegháború befejezését és Európa megosztottságának felszámolását, holott ez évtizedekig elképzelhetetlen volt.

Mihail Gorbacsov felbecsülhetetlenül sokat tett a németek és oroszok történelmi megbékéléséért, de nemcsak a Szovjetunió megreformálása tett kísérlete bukott el, hanem a német–orosz viszony átalakításában elért eredményei sem bizonyultak tartósnak. Ezt mutatja az a mély szakadék, amely Oroszország és Európa között tátong – mondta a Bundestag elnöke.

Vlagyimir Putyin orosz elnök tevékenységéről szólva aláhúzta: különösen a németek építettek túl sokáig az Oroszországgal folytatott kapcsolatban a Gorbacsov-féle alapelvekre, a megértésre, a békére és partnerségre törekvésre, és „figyelmen kívül hagytuk, vagy talán nem akartuk tudomásul venni, hogy Oroszország Putyin alatt régóta és radikálisan elfordult Gorbacsov céljaitól".

Vlagyimir Putyin tevékenysége révén Oroszország szakított a Mihail Gorbacsov által képviselt szellemiséggel, és az Ukrajna elleni támadással fegyveres erővel rombolja az európai békerendszert – jelentette ki a német parlament elnöke.

Hasonlóan fogalmazott Olaf Scholz kancellár a politikus halála után tett nyilatkozatában, amelyben hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin tevékenysége a demokrácia oroszországi bukását okozta.

Kifejtette, hogy a Gorbacsov által elindított peresztrojka (átépítés) révén meg lehetett kísérelni a demokrácia kiépítését Oroszországban, Európában pedig lehetővé vált a demokrácia és a szabadság, Németország egyesült, és eltűnt a vasfüggöny.

Mihail Gorbacsov bátor reformer és merész államférfi volt, de egy olyan korban hunyt el, amelyben nem csupán megbukott a demokrácia Oroszországban, hanem Oroszország és Putyin elnök új árkokat ás Európában, és egy rettenetes háborút folytat szomszédja, Ukrajna ellen – mondta a német kancellár. Arról is szólt, hogy elvárja a Kremltől, hogy megadják az elhunyt vezetőnek kijáró tiszteletet.

Mihail Gorbacsov augusztus 30-án Moszkvában hunyt el 91 éves korában, hosszú, súlyos betegség után.

Kapcsolódó írásaink

Meghalt Mihail Gorbacsov

ĀHosszan tartó betegség után, 92. életévében hunyt el a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára