Külföld

„Kissé” csúszik a romániai kérdezőbiztosok kifizetése

Ha minden jól megy, december végére vagy január elejére megkaphatják a fizetésüket a romániai népszámlálás kérdezőbiztosai. A fizetségük állítólag megvan, de a bürokrácia miatt nem juthatnak hozzá.

Több mint egy hónapja zárult le a népszámlálás Romániában, ám a személyes munkát végző kérdezőbiztosok nem jutottak hozzá a fizetésükhöz – írta meg szerdán a Főtér. Mint olvasható, egy személyi kérdőív kitöltéséért hét lej (hatszáztizenöt forint), egy, a lakásra vonatkozóért pedig 3,50 járt minden dolgozónak. Az igazán szorgalmas biztosok több mint tízezer lejt (több mint kilencszázezer forintot) gyűjtöttek össze – ám az érintettek a mai napig hiába várnak az utalásra. 

Elméletileg a polgármesteri hivataloknak kellene folyósítaniuk a járandóságot, ám ők azzal mentegetőznek, hogy maguk sem kapták még azt meg az akciót irányító Országos Statisztikai Intézettől (INS). Utóbbi pedig azt állítja, hogy nekik viszont a kormány nem utalta el az amúgy erre a célra elkülönített százkilencvenkét millió lejt, azaz középárfolyamon 15,2 milliárd forintot.

A legújabb hírek szerint a kérdéses forrás októberben kerül az INS számlájára – ahonnan valószínűleg több hónap múlva juthatnak hozzá maguk a kérdezőbiztosok.

Kapcsolódó írásaink