Külföld

Idén már 730 gyermek halt meg az alultápláltságtól a szomáliai ellátóközpontokban

Mintegy 1,5 millió gyermek szenved akut alultápláltságban

Idén júniusig már 730 gyermek halt az alultápláltságtól a szomáliai ellátóközpontokban, az egész országban számuk jóval több lehet – közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Szomáliában a gyermekek alultápláltsága példátlan méreteket öltött – jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján Wafaa Saeed, az UNICEF Mogadishuból online bejelentkező szomáliai képviselője.

Ez a 730 áldozat kevesebb mint egy százaléka azoknak, akikről ezekben az ellátóközpontokban gondoskodnak.

Mintegy 1,5 millió gyermek – ez az öt éven aluliak mintegy fele – szenved akut alultápláltságban, közülük 385 ezer komoly kezelésre szorul – mondta Saeed.

Szomáliában küszöbön áll az az állapot, amelyet hivatalosan is éhínségnek neveznek – figyelmeztetett hétfőn Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese, aki egyúttal kiadott egy utolsó figyelmeztetést.

Az aszály miatt sok vízforrás kiapadt – erősítette meg most az UNICEF szomáliai képviselője –, emiatt mintegy 4,5 millióan szorulnak sürgős vízsegélyre, miközben a víz ára 55–85 százalékkal nőtt.

A gyermeknél az alultápláltságot súlyosbítja az ivóvíz hiánya, és a gyermekhalálozások emelkedéséhez hozzájárulnak a járványos betegségek is.

Saeed kifejtette: a gyerekek között 8400 vizes hasmenéses járványban szenvedő esetet észleltek, 13 ezren voltak kanyarósak. Ha csak a kanyarós eseteket vizsgálják, a megbetegedések száma már most meghaladja a 2020-as és a 2021-es évek összesített adatait.

Az országot sújtó szárazság 7,8 millió ember érint, ez a teljes népesség több mint fele – közülük 213 ezer embert veszélyeztet az éhínség az ENSZ adatai szerint.

Kapcsolódó írásaink