Külföld

Hazánknak jó éve lesz külpolitikai téren is

A várható változások jó hatással lehetnek uniós ügyeinkre

A lengyelek visszafordulnak a V4-es együttműködéshez és Magyarországhoz; két hét múlva jobboldali fordulat várható Olaszországban; a félidős választásra készülő amerikai jobboldal soha nem ápolt még olyan erős kapcsolatot a magyar jobboldallal, mint most; Izraelben pedig novemberben visszatérhet a kormányfői székbe Orbán Viktor barátja, Benjámín Netanjáhú – összegezte a Magyarország számára kedvező külpolitikai fordulatokat Deák Dániel a legújabb videóelemzésében.

Hazánknak jó éve lesz külpolitikai téren is
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője
Fotó: MH / Purger Tamás

A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: mindez azt jelzi, hogy az elkövetkezendő hónapokban jelentősen
növekedhet Magyarország külpolitikai mozgástere, aminek az uniós ügyeinkre is pozitív hatása lehet.

Az orosz–ukrán háború kapcsán eltérő álláspontot képviseltek a V4-országok kormányai, a lengyelek voltak például az egyik legnagyobb élharcosai az oroszok elleni szankcióknak, illetve a fegyverszállításoknak. Orbán Viktor a tusnádfürdői beszédében ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott: „A magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele,
hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják” – idézte fel Deák Dániel a legújabb videóelemzésében.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint ezért is komoly fordulat, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy lapinterjúban bejelentette: a lengyelek visszatérnek Magyarországhoz és a V4-es együttműködéshez. A lengyelek látványos közeledését minden bizonnyal az hozta el, hogy a jelek szerint az Európai Bizottság mégsem utalja nekik a helyreállítási pénzeket, hiába állapodtak meg róla júniusban.

Morawiecki
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
Fotó: NurPhoto/Krzysztof Zatycki

Az elemző szerint emellett a lengyelek rájöttek, hogy a nyugati nagyhatalmakkal szemben csakis a közép-európai együttműködéssel képesek felvenni a versenyt. Ez egyébként a Visegrádi Együttműködés több száz éves történelmi előzménye is, hiszen a visegrádi királyi palotában 1335 novemberében azért találkozott a magyar, a cseh és a lengyel király, hogy elsimítsák ellentéteiket és gazdasági-politikai együttműködésben állapodjanak meg Bécs árumegállító joga ellenében.

Magyarán már 700 évvel ezelőtt is a nyugati hatalmak ellensúlyozása érdekében működtek együtt ezek az országok, így minden bizonnyal a mostani időszakot is túléli a V4-ek együttműködése – fogalmazott Deák Dániel.

A lengyel-magyar kapcsolatok javulása mellett szintén fontos a magyar külpolitika mozgástere szempontjából a két hét múlva tartandó olasz választás. A jelenlegi felmérések alapján ugyanis szeptember 25-én akár kétharmados törvényhozói többséget is szerezhet az olasz jobboldal, így az EU egyik legnagyobb országa komoly szövetségese lehet Magyarországnak, ami uniós ügyekben hatalmas segítség lenne hazánknak – mondta az elemző hozzátéve: az olasz
jobboldal sem lelkes híve az oroszok elleni szankcióknak, amelyek nagyon negatív hatással vannak az ország gazdaságára.

A legfrissebb kutatásokat idézve elmondta: a szavazatok 47 százalékát szerzi meg a szeptember 25-i előre hozott olaszországi választásokon a hárompárti jobboldali koalíció, míg a második helyen a négypárti baloldali választási szövetség áll 29 százalékkal, őket követi a centrista Öt Csillag Mozgalom 12, illetve az Élő Itália vezette balliberális kétpárti
szövetség 7 százalékkal.

Az elemző megemlítette még Szlovákiát is, ahol kormányválság van és könnyen elképzelhető, hogy rövidesen az a Robert Fico került ismét kormányra, aki elkötelezettje a V4-ek együttműködésének és kifejezetten jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

A geopolitikai mozgástér bővülése kapcsán Deák Dániel kiemelte, hogy Orbán Viktor még augusztus elején Dallasban tartott előadást, illetve találkozott Donald Trump korábbi amerikai elnökkel is, amelynek során egyértelművé vált, hogy a félidős, majd az elnökválasztásra készülő amerikai republikánusok fontos szövetségesei lettek a magyar jobboldalnak, ami egy sikeres republikánus politika esetén a jövőben fontos geopolitikai ügyekben hatalmas támasz lehet Magyarországnak.

Kiemelte: az előrejelzések alapján jó esélye van a republikánusoknak mind a félidős, mind az elnökválasztás esetében is, de addig természetesen még sok minden változhat. Az elemző szerint geopolitikai szempontból szintén komoly erőt jelenthet Magyarország számára, hogy Izraelben a novemberi választáson visszatérhet a hatalomba Orbán Viktor barátja, Benjámín Netanjáhú korábbi izraeli miniszterelnök.

Az összefoglaló a videóval itt elérhető: 

https://www.xxiszazadintezet.hu/hazanknak-kedvezo-kulpolitikai-fordulatok-varhatoak/

Kapcsolódó írásaink