Külföld

Afrikai bomba: csak idén 36 millió menekülő

A lakóhelyüket kényszer miatt elhagyók – belső menekültek, menekültek, menedékkérők – száma Afrikában az elmúlt évtizedben töretlenül emelkedett, az elmúlt évben 12 százalékkal, mintegy 3,7 millió fővel. A jelenleg rekordszámú, közel 36 millió lakhelyét erőszakos cselekmények miatt elhagyni kényszerülő ember háromszorosa az egy évtizeddel korábbi számnak. A legtöbb konfliktus elől menekülő a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Etiópiából és Dél-Szudánból származik.

Afrikai bomba: csak idén 36 millió menekülő
Gyerekkatonák a Közép-Afrikai Köztársaságban
Fotó: AFP/Sia Kambou

Az afrikai biztonsági kérdésekkel foglalkozó Africa Center for Strategic Studies kutatóközpont legfrissebb elemzésében azt vizsgálta, hogy a földrész mely országaiban a legmagasabb a konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma, hívta fel a figyelmet a Migrációkutató Intézet legújabb migrációs szemléje.

A fegyveres konfliktusok, az erőszak és az üldöztetés mind generálja az elvándorlást. A tavalyi, – kiugró mértékű – növekedés oroszlánrészéért nyolc ország volt felelős.

Etiópiában a polgárháború miatt újabb 1,7 millió lakos kényszerült menekülni, így már összesen 4,7 millióan hagyták el lakhelyüket. Az Etiópiában zajló menekülthelyzet az Afrikában 2021-ben regisztrált összes új kényszervándorlás 45 százalékát jelenti.

Dél-Szudánban a felbontott békemegállapodások és látszólagos koalíciós kormányok sorozata a rivális milíciák versengését és a háborús gazdaságot állandósította, amely bizonytalanságot és erőszakot okoz. Itt 4,6 millió fő, az összlakosság közel 40 százaléka menekült el.

Burkina Fasóban a fokozódó militáns iszlamista erőszak – különösen a civilek ellen elkövetett atrocitások – miatt az elmúlt évben több mint félmillió ember hagyta el otthonát. A militáns iszlamista csoportokhoz, nevezetesen a Macina Felszabadítási Fronthoz és a Nagy-szaharai Iszlám Államához kapcsolódó erőszakos események az előrejelzések szerint idén növekedni fognak. Napjainkra 1,9 millió fő kényszerült lakhelyét elhagyni – elsősorban az országot 2017 óta sújtó dzsihádista támadások miatt. A biztonsági helyzet az idén januári katonai puccsot követően csak romlott.

Kongói Demokratikus Köztársaságban a második kongói háború 2003-as befejezése óta sem szűntek meg a fegyveres konfliktusok, a 92 millió lakosú országban 6,3 millió fő a menekült.

Szudánban a tavaly októberi katonai puccs okoz gondot. Nigériában az ország északnyugati részén a banditák, a szélsőséges szervezetek által elkövetett támadások jelentenek problémát. A Közép-afrikai Köztársaságban a szinte megállás nélkül folyó harcok a kormány és a 14 lázadócsoport által 2019-ben aláírt békemegállapodás semmibevételét tükrözik. Mozambik északi részét 2017 óta szélsőséges iszlamista csoportok tartják rettegésben.

Az Afrikában élő, de erőszak miatt elvándorlók száma folyamatos növekszik kontinensszerte – ez kijózanítóan emlékeztet arra, hogy a földrész konfliktusai javarészt tartósak. Ahelyett, hogy maguktól elülnének, inkább elmérgesednek, és az instabilitás újabb formáit idézik elő. A vizsgált kérdéskör kapcsán egyértelmű földrajzi koncentráció figyelhető meg: az első öt ország közül négy, ahol a legmagasabb az összes lakhelyelhagyó száma, a tágabb értelemben vett kelet-afrikai térségben található. Az afrikai konfliktusok összetettsége hangsúlyozza a diplomáciai, konfliktusmegoldó és béketeremtő kapacitásokba történő nagyobb befektetés szükségességét. Miközben ezeket az erőfeszítéseket a szükséges helyi megoldások kialakítása érdekében a szubnacionális szintre kell összpontosítani, a fenntartásukhoz a nemzeti, a regionális és a nemzetközi szereplők erőteljes elkötelezettségére lesz szükség – állapítják meg az elemzés szerzői.

Kapcsolódó írásaink