Külföld

Liz Truss külügyminiszter lesz a következő brit kormányfő

Trusst kedden fogadja II. Erzsébet királynő, és hivatalosan is kinevezi kormányfőnek

Truss az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke Margaret Thatcher és Theresa May után. A távozó kormányfő, Boris Johnson 2019 óta volt a poszton, és idén júliusban mondott le.

Liz Truss külügyminiszter lesz a következő brit kormányfő
Harmadszor is női miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak
Fotó: Adrian Dennis/AFP

A kormányzó Konzervatív Párt hozzávetőleg 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőjét – aki a miniszterelnöki pozíciót is betölti – postai, illetve elektronikus úton – írta a Guardian. Az eredményt Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke hirdette ki hétfőn. Trusst kedden fogadja majd a skóciai Balmoralban található nyári rezidenciáján II. Erzsébet királynő, ahol hivatalosan is kinevezi kormányfőnek.

Az alsóházba 2010-ben beválasztott Truss eddig egyszerre látta el a külügyminiszteri, valamint a nőügyi és esélyegyenlőségi államtitkári posztot, de foglalkozott már környezetvédelmi, pénzügyi és külgazdasági témákkal is. Még 2016-ban azt mondta, szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradna, mert az unió segít abban, hogy a gyerekek egészséges környezetben nőhessenek fel. Ám 2017-ben már arról beszélt, hogy a brexit mégsem járt olyan hátrányokkal, mint amilyenekre számítottak, viszont hozott több új lehetőséget.

Az eleinte liberális demokrata Truss 21 évesen lépett be a Konzervatív Pártba, és szüleit úgy írta le, mint akik még a Munkáspárttól is balra állnak. Truss szereti magát Margaret Thatcher követőjeként feltüntetni, és már korábban is emlegették Johnson utódjaként. A külügyminiszter 2020-ban a transzjogokkal kapcsolatban is nyilatkozott, amikor kijelentette, nem szabadna biztosítani a jogot arra, hogy az emberek orvosi ellenőrzés nélkül más genderként azonosíthassák magukat.

Bár eredetileg tucatnyian indultak a kormányfői posztért, a brit alsóház konzervatív tagjai között tartott szavazások során kettőre csökkent a Boris Johnson székére pályázók száma. Truss mellett Rishi Sunak volt pénzügyminiszter maradt versenyben, aki egészen július közepéig favoritnak számított, ám utána riválisa beelőzte, és az eredmény kihirdetésének napjára a fogadóirodák már csak mindössze két százalék esélyt adtak arra, hogy Truss helyett Sunak lesz a befutó.

A hivatalos eredmény szerint Truss 81,326, Sunak pedig 60,399 szavazatot kapott.