Külföld

Valami készül: brit csapatok gyakorlatoztak együtt a svéd és finn fegyveres erőkkel

A brit csapatok részt vettek a svéd és a finn fegyveres erőkkel közösen tartott Éber kés (Vigilant Knife) kódnevű hadgyakorlaton – vált ismertté vasárnap.

Valami készül: brit csapatok gyakorlatoztak együtt a svéd és finn fegyveres erőkkel
A kép illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Seung-il Ryu

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlat a hadseregek közötti együttműködés megerősítését szolgálta, mivel Svédország és Finnország egyaránt pályázik a NATO-csatlakozásra.

A parancsnoki gyakorlatot augusztus 29-e és szeptember 2-a között tartották az észak-finnországi Rovaniemiben és Rovajarviban.

A gyakorlatot az ukrajnai háború hátterében rendezték meg, amely Európa-szerte kiélezte az orosz agresszióval szembeni, a kontinens biztonságával kapcsolatos aggodalmakat.

Ben Wallace brit védelmi miniszter elmondta: „Miközben Európában háború dúl, fontosabb, mint valaha, hogy megerősítsük nemzetközi partnerkapcsolatainkat.

Üdvözöljük Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, és továbbra is együtt fogunk gyakorolni, hogy készen álljunk a közös biztonsági kihívásokra.”

Az Éber kés hadgyakorlat felbecsülhetetlen értékű lehetőség volt az Egyesült Királyság személyi állománya számára, hogy fejlessze készségeit és tapasztalatait a hideg időjárási körülmények közötti hadviselés terén, lehetővé téve számára, hogy finn és svéd kollégáikkal együtt hatékonyak legyenek a harctéren – tette hozzá a brit védelmi tárca vezetője.


 

Kapcsolódó írásaink