Külföld

Új alapokra lehetne helyezni a V4-ek együttműködését a lengyel miniszterelnök szerint

Új, a nézetbeli eltéréseket is figyelembe vevő együttműködési módot lehetne kidolgozni a visegrádi csoportban (V4) és a lengyel-magyar kapcsolatokban ott, ahol az országainkat értékek és érdekek kötik össze – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy vasárnap megjelent interjúrészletben.

Új alapokra lehetne helyezni a V4-ek együttműködését a lengyel miniszterelnök szerint
Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczy

A Sieci lengyel konzervatív hetilapban hétfőn megjelenő interjúnak vasárnap a wpolityce.pl hírportálon közzétett részletében Morawiecki beismerte: az ukrajnai háborúhoz való viszony valóban megosztó volt. Hozzátette: „Idővel az összes többi ügy, amelyben szolidaritással, megértéssel és kölcsönös támogatással voltunk egymás iránt, újból erőteljesen össze fog kötni minket.”

„Mindnyájan tudjuk, hogy a V4-en belüli együttműködés jelentősen megerősíti országainkat” – fogalmazott. „Adott esetben egy meg egy, meg egy, meg egy összege nem négy, hanem hét vagy nyolc. A V4 ezért megmaradt akkor is, ha a tagországoknak különféle, egymástól néha nagyon eltérő kormányaik voltak” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy „Visszatérhetnek-e a visegrádi találkozók?”, Morawiecki bejelentette: Olyan megoldás kidolgozására szeretne kísérletet tenni, amely keretében, „világosan megnevezve az eltéréseket, tiszteletben tartva az ukrán barátaink érzékenységét, visszatérhetnénk a V4-en belüli együttműködéshez, valamint a Magyarországgal közös cselekvéshez is azokon a területeken, amelyeken értékek és érdekek kötnek össze minket”.

A kormányfő bízott egy ilyen „kölcsönös megértési platform” kidolgozásában. Úgy látta: a lengyelek is „ma jobban készek arra, mint amire márciusban vagy áprilisban voltak”.

A V4 kormányfői utoljára az országcsoport magyar elnöksége során, március 8-án találkoztak Londonban, az Egyesült Királysággal bővített formátumban. Hivatalosan meg nem erősített lengyelországi értesülések szerint a V4 soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovákia október végére tervezi a visegrádi miniszterelnökök csúcstalálkozóját.
 

Kapcsolódó írásaink