Külföld

Novák Katalin: Mihail Gorbacsov bátor politikus volt

Részvéttáviratot küldött Novák Katalin köztársasági elnök Irina Virganszkajának, Mihail Gorbacsov lányának. A Szovjetunió Kommunista Pártja utolsó főtitkáraként Gorbacsov helyesen ítélte meg országa lehetőségeit és képességeit. Ezek alapján helyesen ismerte fel a megbékélés és béke iránti vágyat, lehetővé téve, hogy a hidegháború kétpólusú világrendje Közép-Európában vérontás nélkül érjen véget – írta Twitter-fiókjában is közzétett, részvétnyilvánító levelében a köztársasági elnök.

Novák Katalin: Mihail Gorbacsov bátor politikus volt
Novák Katalin köztársasági elnök
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Üzenetét így folytatta: „Mi, magyarok bátor politikusként tartjuk számon, olyan államférfiként, aki nem állított akadályt országunk visszanyert függetlenségének és szuverenitásának helyreállítása elé”.

Objektum doboz

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el. A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte a nyilvános szertartást a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában tartják. Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, és lerótta kegyeletét a ravatalánál.

Kapcsolódó írásaink