Külföld

Orbán Viktor lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov ravatalánál

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel Moszkvába utazott, és lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő ravatalánál  tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor lerótta kegyeletét Mihail Gorbacsov ravatalánál
Orbán Viktor lerótta kegyeletét
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A volt államfőt és pártfőtitkárt a moszkvai Novogyevicsi temetőben helyezik végső nyugalomra, előtte nyilvános szertartás lesz a moszkvai Szakszervezetek Házának oszlopcsarnokában.

A magyar delegáció tagja Deutsch Tamás fideszes politikus, Schmidt Mária történész, Orbán Balázs politikai igazgató és Kónya Imre ügyvéd, politikus is  közölte a sajtófőnök.

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első és egyben utolsó elnöke augusztus 30-án, hosszú és súlyos betegség után, 91 éves korában hunyt el.

„Sok minden kellett ahhoz, hogy Közép-Európa békésen, ember- és vérveszteség nélkül szabaduljon meg a kommunizmustól. Ezek közül az egyik Mihail Gorbacsov személye volt. Isten nyugosztalja!” – tette közzé a miniszterelnök a Facebook-oldalán. 

Objektum doboz

„Moszkvában vagyunk. Mihail Gorbacsov búcsúztatására érkeztünk” – mondta Orbán Viktor a Facebook-oldalon közzétett videóban:

Objektum doboz

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója saját Facebook-oldalán közölte: „Mihail Gorbacsov volt az, aki döntő szerepet játszott abban, hogy a hidegháborút vérontás nélkül lehessen lezárni, ugyanis a kilencvenes évek elején megérezte: a béke mindennél fontosabb. A Szovjetunió fölbomlott, a kommunizmus véget ért. Közép- és Kelet-Európa és benne mi, magyarok pedig szabad és demokratikus országként végre elnyertük függetlenségünket. Ezért hálásak vagyunk Mihail Gorbacsovnak, és ezért vagyunk ma itt, Moszkvában.”

Objektum doboz

    

Kapcsolódó írásaink

Meghalt Mihail Gorbacsov

ĀHosszan tartó betegség után, 92. életévében hunyt el a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára